TÉMA

Jiří Nykodým

Fiala bude zahraniční politiku koordinovat s klíčovými činiteli. Představil i tým poradců

Premiér Petr Fiala (ODS) bude mít tým čtrnácti poradců. Vedle ekonomů a právníků jsou mezi nimi i lékaři či experti na vzdělávání. Složení skupiny zveřejnil úřad vlády. Šéf kabinetu také v pondělí uvedl, že vrcholní politici by spolu měli být schopni mluvit. Prezident Miloš Zeman o víkendu řekl, že nehodlá obnovit schůzky ústavních činitelů k zahraniční politice. Výhrady má k ministru zahraničí Janu Lipavskému (Piráti), ale i šéfům obou parlamentních komor, takže chce diplomacii probírat jen s Fialou.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 18:29|

Ústavní soudci Rychetský a Filip se nebudou ucházet o další mandát, reagovali na obvinění Benešové

Soudce Jan Filip ani předseda Pavel Rychetský, kteří čelili kritice politiků za zrušení části volebního zákona, se v roce 2023 nebudou ucházet o další desetileté funkční období u Ústavního soudu (ÚS). Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) v minulých dnech naznačila, že někteří soudci pro zrušení hlasovali ve snaze naklonit si Senát a zvýšit svou šanci na opětovné jmenování.
5. 2. 2021|

Ústavním soudcem by mohl být Pavel Šámal, dostal nabídku od Zemana

Prezident Miloš Zeman nabídl uvolněnou funkci ústavního soudce nynějšímu předsedovi Nejvyššího soudu Pavlu Šámalovi. S informací přišel týdeník Respekt, jemuž Šámal nabídku potvrdil a uvedl, že požádal o dva týdny na rozmyšlení. Kvůli neobsazenému postu na Ústavním soudu bude s prezidentem jednat premiér Andrej Babiš (ANO), který by rád viděl soud kompletní.
29. 11. 2019Aktualizováno29. 11. 2019, 14:53|