TÉMA

Integrovaný dopravní systém

Vlaky a autobusy v prosinci zdraží. Otázka o kolik, zůstává stále nezodpovězená

Druhou prosincovou neděli začnou ve veřejné dopravě platit nové jízdní řády a zároveň i ceníky jízdného. Zatímco však návrhy jízdních řádů jsou na světě, nové ceníky kraje a dopravci vesměs tají. Není zatím ani jasné, o kolik zdraží České dráhy, ani státní jednotný tarif, i když ministr dopravy hovořil o tom, že by měl být nový ceník výsledkem diskusí, které se měly uskutečnit počátkem října. Z krajů sice uvažuje o zdražení většina, ale jen část z nich už ho schválila.
13. 10. 2022|

Města z Vysočiny chtějí do jihomoravské dopravní sítě. Kvůli vlakovým spojům do Brna

Čtveřice měst Vysočiny chce dopravně vstoupit na jižní Moravu. Od zapojení do tamního integrovaného dopravního systému si Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě, Bystřice nad Pernštejnem a Třebíč slibují větší komfort pro cestující a udržení důležitých vlakových spojů do Brna.
18. 8. 2021|

Nový dopravní systém Zlínského kraje má trhliny. Chybějí čipové karty, v ohrožení jsou některá nádraží

Na začátku roku 2021 měl odstartovat Integrovaný dopravní systém Zlínského kraje, zatím ale nefunguje. Cestující nemají k dispozici čipovou kartu pro cestování regionálními vlaky a autobusy, v ohrožení jsou některá autobusová nádraží. Pozitivem je pouze vylepšený vozový park nových autobusových dopravců. Z 350 autobusů na linkách je 200 zcela nových.
4. 1. 2021|

Ten uznává to a ten zas tohle. Změna jízdního řádu přinese zmatek s jízdným na železnici, i když menší, než hrozilo

Od změny jízdního řádu v neděli 15. prosince se výrazně změní přístup některých krajů a částečně i státu k cestujícím na železnici. Kraje i stát musely uzavřít nové smlouvy na většinu linek, které objednávají. V některých případech si vybraly i nové dopravce, jindy uzavřely s Českými drahami smlouvy, které omezují využití stávajícího drážního tarifu. Nejdále zašly Jihomoravský a Zlínský kraj, kde vůbec nebude možné cestovat na tarif Českých drah.
12. 12. 2019Aktualizováno13. 12. 2019, 13:43|