TÉMA

Pavel Tošovský

Začala demolice dvou pavlačových domů v ústecké Matiční ulici. Do měsíce budou srovnány se zemí

V Matiční ulici v Ústí nad Labem začala přípravnými pracemi demolice dvou pavlačových domů, které byly v roce 1999 krátce oddělené keramickým plotem od ostatních. Domy jsou už léta vystěhované. Firma z nich vyklízí nánosy odpadu či injekční stříkačky, pak rozebere krovy. Zhruba do měsíce budou domy srovnány se zemí.
7. 7. 2022Aktualizováno7. 7. 2022, 12:51|

Matiční ulice v Ústí nad Labem název nezmění. Přejmenovat na Maniční ji zastupitelé odmítli

Zastupitelé ústeckého městského obvodu Neštěmice ve středu rozhodli, že nechvalně proslulá Matiční ulice, spojovaná se stavbou plotu, který měl před více než dvaceti lety oddělit starousedlíky od přistěhovalců, se nepřejmenuje. Naopak by se měla její reputace napravit. Pro bylo všech jedenáct přítomných zastupitelů.
8. 12. 2021|

Kontroverzní Matiční ulice v Ústí nad Labem se promění, město plánuje demolice

Ulice, která se před dvaceti lety stala jedním ze symbolů rasové nesnášenlivosti v zemi, se změní. Ústecký magistrát plánuje demolici největších domů v Matiční ulici. Místo vzbudilo pozornost kvůli stavbě plotu, který odděloval starousedlíky od obyvatel bytů pro sociálně slabé, které obývali Romové.
16. 6. 2021|

Před 20 lety šel k zemi plot v Matiční ulici. Měl chránit před nepořádkem, kvůli rasovému podtónu vyvolal bouři

Před 20 lety byl zbourán betonový plot v Matiční ulici ve čtvrti Neštěmice v Ústí nad Labem. Šest týdnů odděloval rodinné domy starousedlíků od obecních pavlačových domů pro neplatiče nájemného, obývané převážně Romy. Jeho účelem bylo chránit před hlukem a nepořádkem, kvůli rasovému kontextu ale vyvolal celorepublikové kontroverze. Dnes tato ulice zeje prázdnotou, potíže v soužití ústeckých obyvatel ale trvají.
24. 11. 2019|