TÉMA

Ivan Magor Jirous

V antikvariátu ji prodávali za sedminásobek ceny, tak ji vydal znovu. Hudebník Ivo Pospíšil opět vzpomíná

Hudebník Ivo Pospíšil vydal reedici své úspěšné knihy Příliš pozdě zemřít mladý, kterou napsal s Vladimírem Juráskem. Tentokrát je vzpomínková publikace doplněná o další dobové fotografie, dokumenty, a dokonce i film.
20. 6. 2022|

„Kdo se liší, ten je sviňák.“ Kanály na pražské Kampě odráží hlasy z undergroundu

Po Praze je rozmístěno více než padesát tisíc kanálových poklopů. Odlišuje se od nich čtrnáct vík, která před nedávnem přibyla v pražském parku Kampa. Citují totiž české undergroundové autory. Projekt Hlasy z podzemí tak připomíná předlistopadovou realitu, kdy se otevřeně mohlo mluvit pouze neoficiálně.
10. 1. 2022|

Milovníci osmdesátkových bijců se propadnou do komunismu. Inscenace propojila akční hrdiny s českou historií

Chuck Norris, který zpívá Ivanu Martinu Jirousovi, nebo Lara Croft coby přemožitelka agentů StB. K nečekaným historickým setkáním dochází v nové inscenaci s názvem Encyklopedie akčního filmu. Sci-fi komedii o svobodných lidech v nesvobodné době uvádí v premiéře pražské Divadlo pod Palmovkou.
20. 12. 2021|
Reportéři ČT

Odpůrci komunistického režimu čelili každodenní šikaně i hrozbě návratu do vězení. Odškodnění ale vázne

Každodenní šikana, ústrky a neustálá hrozba návratu do vězení – tak vypadal takzvaný ochranný dohled, který komunistická justice využívala proti svým politickým a ideovým odpůrcům. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková před rokem slíbila, že se zasadí o jejich odškodnění, k tomu ale dodnes nedošlo. Pro Reportéry ČT natáčeli Klára Filipová a Karel Vrána.
23. 2. 2021|

Magor dětem vypráví o strašidlech i v divadle Polárka

Novinka brněnského Divadla Polárka vychází z tvorby Ivana Martina Jirouse. Undergroundový básník nenapsal během svého věznění jen známé Labutí písně, ale také básničky pro své děti. Představení ocení diváci od pěti let.
17. 9. 2020|

Recenze: Ó, páchne tu krví, páchne tu slzami

Výstava Jiřího Sozanského, jež je do 17. ledna k vidění v pražském Obecním domě a jež je věnovaná deseti obětím nacistické a bolševické zvůle, nese výstižný název: Amnézie. Připomínat je totiž třeba neustále. A všemi prostředky.
21. 11. 2019|