TÉMA

Petr Zídek

ÚSTR ovládá vypjatý antikomunismus, míní Zídek. Není to ideologický spor, oponuje Blažek

Nové vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) prosazuje speciální politiku paměti, za kterou je vypjatý antikomunismus, míní historik ústavu Petr Zídek. Podle jeho kolegy Petra Blažka není současný spor o fungování instituce, o kterém oba diskutovali v Událostech, komentářích, ideologický. Část pracovníků ÚSTR kritizuje nového ředitele, mluví o šikaně či cenzuře. Vedení úřadu kritiku odmítlo jako nepravdivou.
18. 3. 2023|

Reportéři ČT: Nemoci mocných. Masaryk, Beneš, Svoboda a paragraf 66

Nikdo z československých prezidentů nedokončil své úřadování až do konce mandátu. Příčinou předčasného odchodu z Hradu byly nejčastěji dobrovolné, ale i vynucené abdikace. Ludvík Svoboda například nebyl schopen vykonávat funkci ze zdravotních důvodů. Proto tvůrci Ústavy České republiky zavedli v roce 1992 paragraf 66, o kterém se aktuálně v souvislosti s Milošem Zemanem nahlas hovoří. Zdravotní handicap ztěžoval, nebo znemožnil práci i jeho předchůdcům. Téma pro pořad Reportéři ČT zpracoval David Vondráček.
26. 10. 2021|

Plukovník Stehlík vyštval z odboru válečných veteránů kriticky myslící kolegy, říká novinář Zídek

Plánovaný konec ředitele odboru válečných veteránů plukovníka Eduarda Stehlíka vzbudil pozornost politiků, odborníků i laické veřejnosti. Redaktor Lidových novin a historik Petr Zídek se vyjádřil, že je „skvělá zpráva“, že padlo rozhodnutí „tohoto člověka vykopnout“. Publicista Luděk Navara naopak soudí, že by měl Stehlík ve své funkci setrvat. Střetli se v pořadu Události, komentáře.
15. 11. 2019|