TÉMA

John Demjanjuk

V Německu stojí před soudem někdejší dozorce jednotek SS, je mu 100 let

Za přísných bezpečnostních opatření a velkého zájmu médií v Německu začal proces s bývalým dozorcem v koncentračním táboře Sachsenhausen. Muž, kterému je 100 let, se zodpovídá z napomáhání k vraždám 3518 vězňů. Je to jeden z posledních procesů, který Německo 76 let po skončení druhé světové války vede s pomocníky nacistického režimu.
7. 10. 2021Aktualizováno7. 10. 2021, 20:12|

Soud uznal vinným bývalého člena SS. Uložil mu dvouletou podmínku

Soud v Hamburku uznal vinným 93letého bývalého příslušníka nacistické ozbrojené organizace SS za podíl na smrti 5232 lidí v koncentračním táboře Stutthof za druhé světové války. Někdejší dozorce Bruno Dey dostal dvouletý podmíněný trest na základě trestního práva pro mladistvé, protože v době spáchání části činů v roce 1944 mu bylo 17 let.
23. 7. 2020|

Před soudem stanul dozorce z koncentračního tábora Stutthof. Tvrdí, že nikoho nezabil

V Německu vrcholí možná poslední proces s dozorcem z koncentračního tábora. Třiadevadesátiletý Bruno D. se před soudem v Hamburku zpovídá z údajného podílu na vraždě více než pěti tisíc lidí. Líčení se protahuje kvůli zdravotnímu stavu obviněného. Rozsudek zřejmě zazní na konci února.
18. 12. 2019|

Polsko rozčílila nepřesná mapa koncentračních táborů. Po Netflixu žádá nápravu

Polsko si stěžuje u společnosti Netlix kvůli chybě v jejím dokumentárním seriálu Ďábel od vedle. Varšavě vadí mapa, kde jsou nacistické koncentrační tábory vyznačeny v hranicích současného Polska. Podle premiéra jde o křivdu a žádá nápravu. Polský Institut národní paměti dokonce zvažuje právní kroky. Netflix tvrdí, že problém řeší.
15. 11. 2019|