TÉMA

Roman Línek

Na škole v Pardubicích je pamětní deska, která připomíná transporty Židů do Terezína

Obchodní akademie v Pardubicích má nově pamětní desku, která připomíná židovské transporty do Terezína. Přímo ve škole bylo před osmdesáti lety seřadiště. Dvěma transporty v prosinci 1942 odjelo do Terezína 1258 lidí, většinu z nich později zavraždili nacisté v Osvětimi. Přežilo pouhých 92 lidí, řekl archivář ze Státního okresního archivu Pardubice Petr Mücke.
8. 12. 2022|

Po dvou letech jsou opět otevřené rytířské sály pardubického zámku. Chystá se i nová expozice

Po dvou letech rekonstrukce se v úterý otevřely rytířské sály pardubického zámku a začaly prohlídky pro veřejnost. Na stěnách návštěvníci uvidí unikátní renesanční pernštejnské malby, které svým rozsahem a dochováním nemají ve střední Evropě obdobu.
14. 12. 2021|

Stavba budoucí galerie v mlýnech v Pardubicích se protáhne. Kraj chtěl v projektu změny

Stavební část přeměny automatických mlýnů na galerijní prostory v Pardubicích potrvá o tři měsíce déle a skončí v červnu příštího roku. Kraj ještě zadal některé změny v projektu. Východočeská galerie se pak veřejnosti otevře v polovině roku 2023. Nabídne až tisíc metrů čtverečních výstavních ploch.
23. 11. 2021|

Hrad Rychmburk přežil husity i komunismus. Teď se poprvé otevírá turistům

V sobotu se veřejnosti poprvé otevře hrad Rychmburk v Předhradí na Chrudimsku. V lednu se z něj odstěhovali poslední klienti ústavu pro duševně nemocné, předtím až do roku 2007 v něm sídlil domov důchodců. Po 70 letech se tak stane památkou pro turisty.
19. 5. 2021|

Pardubický kraj má koaliční smlouvu. Rada obmění jen čtyři členy

Podepsána je koaliční smlouva, která Pardubickému kraji zaručuje pokračování rady téměř v nezměněném složení. Hejtmanem zůstane Martin Netolický (ČSSD/3PK), stejně jako před čtyřmi lety jde do opozice vítězné ANO. Nová rada definitivně vznikne na prvním zasedání nového zastupitelstva 26. října.
9. 10. 2020Aktualizováno9. 10. 2020, 15:24|

Jak financovat sociální služby a jak se postavit šmejdům? Diskutovali lídři z Pardubického kraje

Pardubický kraj prosazuje terénní sociální služby namísto rozvíjení ústavní péče. Devatero lídrů kandidátek se shodlo na tom, že sociální služby je třeba dále podporovat a rozvíjet, otázkou ale zůstává, jak je financovat. Uchazeči o hejtmanský úřad diskutovali také o tom, jak si poradit s takzvanými šmejdy či jak přistoupit k inkluzivnímu vzdělávání.
15. 9. 2020|

Stát by měl znovu aktivovat ústřední krizový štáb, myslí si většina lídrů v Pardubickém kraji

Lídři kandidátek pro nadcházející volby v Pardubickém kraji v debatě ČT24 diskutovali o tom, jak se regionu daří vypořádávat s akutní koronavirovou pandemií. Ta má zásadní dopad právě i na tento region, kde se v neděli prokázala nákaza u klientů sanatoria Topas v Holicích. Mnozí také kritizovali vládní politiku, která se schodkem 500 miliard korun rekordně zadluží, zatímco na krajích se podle nich šetří.
14. 9. 2020|

Pardubický kraj je tranzitním regionem, ve volbách může rozhodovat doprava nebo kauzy krajské nemocnice

Pardubický kraj je především tranzitním regionem, vede přes něj železniční koridor spojující Čechy s Moravou. Palčivým problémem je kamionová doprava, trasování budoucí dálnice D35, ale i investice do krajských silnic. Celou republikou pak otřásly kauzy pardubické nemocnice, kde malý chlapec po operaci mandlí upadl do bdělého kómatu.
4. 9. 2020|

Firma Purum dostala v minulosti několik pokut za skládky i chybějící povolení

Úterní výbuch a únik škodlivin z areálu v Hamru na Jezeře policie vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Při explozi utrpělo zranění osm lidí, dva museli záchranáři letecky přepravit do nemocnic. Zjišťování příčin výbuchu ale může trvat týdny i měsíce. Firma Purum, která provozovnu na likvidaci nebezpečného odpadu vlastní, měla problémy už v minulosti. Hned několik pokut dostala například od České inspekce životního prostředí (ČIŽP).
20. 11. 2019|

Rozmělnění davů turistů či rozšíření ochranné zóny. Kladrubský hřebčín dodatečně plní podmínky UNESCO

Kladrubskému hřebčínu zbývají necelé tři měsíce na to, aby zpracoval připomínky stanovené organizací UNESCO při zápisu na seznam světového dědictví. Okolní krajina potřebuje širší památkovou ochranu a hřebčín také musí předložit strategii, jak si poradí s přívaly návštěvníků.
11. 11. 2019|