TÉMA

Existenční minimum

Životní a existenční minimum se vláda navýšit zatím nechystá

Vláda od Nového roku ponechá životní a existenční minimum na současné úrovni. Naposledy kabinet obě částky zvýšil letos v lednu zhruba o pět procent. Další navýšení podle ministerstva práce a sociálních věcí závisí na růstu inflace, opozice se ale zasazuje i o zohlednění té očekávané.
27. 12. 2023|

Podpora na bydlení pro uprchlíky se od července změní, stát začíná evidovat byty

Podpora na bydlení pro uprchlíky se od 1. července změní, sdělil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dostávat budou nově příspěvek na náklady v humanitární dávce a započitatelné částky stanoví vláda v nařízení. Podpora by měla putovat do bytů, které lidem s dočasnou ochranou nabídnou majitelé. Stát toto bydlení začíná od úterý evidovat, vlastníci ho mohou zapsat do registru. Dosavadní solidární příspěvek pro ty, kteří u sebe doma či ve svém volném bytě ubytovávají příchozí, se přestane na konci června vyplácet.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 20:03|

Vláda schválila zvýšení existenčního a životního minima o 5,2 procenta

Životní minimum se od ledna zvýší. Pro člověka, který žije sám, se zvedne ze 4620 na 4860 korun. Vzroste tak o 5,2 procenta. Stejně se upraví i minimální částky pro dospělé a děti v domácnosti, které jsou nižší. Upraví se také existenční minimum z 2980 na 3130 korun. Nařízení ve středu schválila vláda.
14. 12. 2022Aktualizováno14. 12. 2022, 16:44|

Vláda podpořila zvýšení přídavků na děti o 200 korun, změnit se mají od ledna

Od ledna by se měly zvýšit přídavky na dítě o 200 korun, návrh ministerstva práce a sociálních věcí na svém středečním zasedání podpořila vláda. O schválení změny informoval novináře premiér Petr Fiala (ODS). Přídavky by se tak měly pohybovat nově od 830 do 1580 korun měsíčně. Spolu s návrhem na zvýšení přídavků posílá kabinet sněmovně v novele o státní sociální podpoře návrh na srovnání podmínek příspěvku na bydlení.
16. 11. 2022Aktualizováno16. 11. 2022, 17:52|

Vláda chystá růst přídavků na děti i vyšší existenční a životní minimum

Kvůli vysoké inflaci chce kabinet od ledna zvednout základní přídavky na děti o třicet procent, ve většině případů by to dělalo přes dvě stě korun měsíčně. Zároveň hodlá znovu zvýšit také životní a existenční minimum. Obě o víc než pět procent.
22. 10. 2022|

Životní minimum se zvýší na 4620 korun, rozhodla vláda

Životní minimum se od července zvýší z 4250 na 4620 korun, tedy o 8,8 procenta, schválila vláda. Stejně se upraví minimální částky pro dospělé a děti v domácnosti, které jsou nižší. Existenční minimum se zvýší z 2740 na 2980 korun. Důvodem je zdražování. Ministerstvo práce připraví v příštím roce návrh automatické valorizace životního minima. Plánuje ji pak zavést od roku 2024. Vláda jednala i o uprchlících z Ukrajiny a odvolala také většinu správní rady Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 20:36|

Ministerstvo práce chce od července navýšit životní minimum

Životní minimum by se mohlo od července zvýšit z 4250 na 4620 korun, tedy téměř o devět procent. Stejně by se upravily i minimální částky pro dospělé a děti v domácnosti, které jsou nižší. Existenční minimum by se mohlo zvednout z 2740 na 2980 korun. Důvodem je zdražování. Návrh nařízení, které připravilo ministerstvo práce, zveřejnila v pátek vláda na svém webu. Ve středu by pak měla předpis schvalovat. Naposledy se nejnižší částky pro život zvýšily od dubna, a to o deset procent.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 19:05|

Od července se znovu zvýší životní a existenční minimum

Vláda od července znovu zvýší životní a existenční minimum, tentokrát o 8 až 10 procent. České televizi to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Mimo jiné by to znamenalo, že tisíce rodin nově dosáhnou na přídavky na děti nebo na porodné.
20. 6. 2022|

Vláda zvažuje zvýšení životního a existenčního minima. Letos již podruhé

Vláda by mohla od 1. července kvůli vysoké inflaci znovu zvýšit životní a existenční minimum, a to v rozmezí pěti až deseti procent. ČT to zjistila z interních materiálů, které kabinet projednával minulý týden. U životního minima se uvažuje o růstu až o čtyři sta korun měsíčně. Další tisíce rodin s nízkými příjmy by tak nově získaly nárok na přídavky na děti nebo porodné. Vláda o tomto kroku pravděpodobně rozhodne během června.
6. 5. 2022|

Koalice uvažuje o dalším zvýšení životního a existenčního minima

Koalice uvažuje kvůli vysoké inflaci o dalším zvýšení životního a existenčního minima. České televizi informaci potvrdil vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Už od dubna vláda zvedla životní minimum téměř o čtyři sta korun měsíčně. Víc rodin tak získá přídavky na děti nebo porodné.
25. 4. 2022|

Vláda schválila navýšení životního a existenčního minima o deset procent, prodloužila nouzový stav

Vláda Petra Fialy (ODS) rozhodla o zvýšení životního a existenčního minima o deset procent od 1. dubna, chce tak pomoci domácnostem s rostoucími cenami. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) po skončení zasedání řekl, že dopad na letošní rozpočet odhaduje na 1,8 až dvě miliardy korun. Částky hrají roli při posuzování nároku na pomoc od státu i při stanovení výše některých dávek. Kabinet rovněž podle informací ČTK schválil prodloužení nouzového stavu do 31. května tak, jak to úterním hlasováním umožnila sněmovna.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 15:53|

Vláda chce navýšit rodičovský příspěvek. Nejštědřejší varianta počítá s patnácti procenty

Podle informací ČT zvažuje vláda zvýšení rodičovského příspěvku i růst životního a existenčního minima. U zvýšení rodičovského příspěvku zatím vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) pracuje s několika variantami. Ta, která by byla pro občany nejvýhodnější, počítá až s patnáctiprocentním navýšením. Takové plány kabinetu Petra Fialy (ODS) podporuje i opozice. Pokud dojde k dohodě, měl by příspěvek vzrůst od začátku příštího roku.
27. 3. 2022|

Vláda zřejmě zvedne životní a existenční minimum. Maláčová přesvědčila Schillerovou

Vláda zřejmě letos po více než osmi letech zvedne životní a existenční minimum. Návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na březnové zvýšení obou minim o 13 procent totiž tentokrát podporuje i hnutí ANO. ČT to potvrdila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Právě ona přitom v minulém i předminulém roce růst obou částek zablokovala a podmiňovala je revizí sociálních dávek.
30. 1. 2020|

Vzroste po letech existenční a životní minimum? Návrh sociální demokracie má v koalici šanci

Chudí lidé pobírající životní a existenční minimum by mohli v příštím roce dostat přidáno 13 procent. České televizi to řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Svůj návrh zdůvodňuje faktem, že obě minima stát nechává už téměř osm let zmrazená a inflace za tu dobu byla právě 13 procent. Hnutí ANO není proti, souhlas však podmiňuje revizí vyplácení dávek.
9. 11. 2019|