TÉMA

Svědkové Jehovovi

Střelec v Hamburku zabil v modlitebně svědků Jehovových sedm lidí

Po střelbě v modlitebně svědků Jehovových v Hamburku spáchal útočník sebevraždu. Potvrdil to německý ministr vnitra a dodal, že pachatel jednal sám. Byl bývalým členem této náboženské komunity. V náboženském centru zabil sedm lidí, včetně jednoho nenarozeného dítěte. Podle hamburské policie se v době útoku v budově nacházelo padesát osob. Kancléř Olaf Scholz událost označil za brutální násilný čin a vyjádřil podporu pozůstalým i záchranářům zasahujícím na místě činu. Právě jejich rychlost podle hamburského senátora pro vnitro předešla dalším obětem.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 14:31|

Několik lidí zemřelo při střelbě v Hamburku, motiv útoku není jasný

Při střelbě v německém Hamburku zemřelo několik lidí, další utrpěli zranění. Policie hovoří o situaci velkého rozsahu, informovala agentura DPA. Server Focus Online píše o šesti obětech v centru svědků Jehovových, Bild říká, že je jich sedm.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 23:28|

Nejvyšší soud posmrtně osvobodil muže, který roku 1955 kvůli vyznání nenastoupil na vojnu

Nejvyšší soud vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti a zrušil verdikt nad mužem, který v roce 1955 z náboženských důvodů nenastoupil na vojnu. Tehdejší Nižší vojenský soud v Brně ho za to potrestal dvěma lety vězení a odebráním některých práv na tři roky. Podle ministra spravedlnosti tím byl porušen zákon o svobodě myšlení a podal proti rozsudku stížnost. Soud mu dal nyní za pravdu a muže posmrtně zbavil viny.
13. 10. 2022|

Rozpuštění ruské lidskoprávní organizace Memorial by se mělo přehodnotit, říká Kulhánek

Memorial je nejvýznamnější lidskoprávní organizace v Rusku. Její rozpuštění, o něž ruská generální prokuratura žádá tamní Nejvyšší soud, by se mělo přehodnotit, uvedl v sobotu na Twitteru český ministr zahraničních věcí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD). Konec organizace by považoval za ztrátu pro ruský lid, doplnil.
13. 11. 2021|

Rusko za týden zavírá už druhou lidskoprávní organizaci. Činí se i v pronásledování jehovistů

Moskevský soud na žádost ministerstva spravedlnosti nařídil zlikvidovat Středisko pro podporu domorodých národů Severu. Tato nevládní organizace, která působila v Rusku dvě desetiletí, vznikla původně ve spolupráci s kanadskými Inuity, uvedl server Newsru.com. Jde už o druhé soudní rozhodnutí o rozpuštění nevládní lidskoprávní organizace během jednoho týdne. Tento týden také vyšel článek, který upozorňuje na intenzivní pronásledování jehovistů Moskvou, která prý už v tomto směru šlape na paty africké Eritreji.
8. 11. 2019|