TÉMA

Piano

Od kmene stromu po koncertní pódium. Výstava představuje klavír jako technické dílo

Přední český výrobce pian Petrof za sto šedesát let fungování vyprodukoval přes 635 tisíc nástrojů. Některé jsou k vidění na výstavě, která chce u příležitosti výročí této firmy především připomenout, že piano není jen hudební nástroj, ale i pozoruhodné technické dílo. V Národním technickém muzeu je vystaven mimo jiné jeden z prvních nástrojů, který vyrobil přímo zakladatel firmy. Na jiný, reprezentující současnost, si návštěvníci mohou dokonce sami zahrát.
9. 4. 2024|

Nominace na Oscara za rok 2021 táhne Síla psa

Nominace na ceny Oscar za rok 2021 vede temný western Síla psa. Název snímku Jane Campionové padl dvanáctkrát, včetně kategorie nejlepší film. Vítěze oznámí Akademie filmového umění a věd 27. března. Snímky s českou účastí se nedostaly už dříve přes širší výběr.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 16:16|

Svět slaví Den piana, proslulého nástroje velkých skladatelů. Rozeznívá ho mechanika kladívek a dusítek

Muzikanti, posluchači i milovníci klasických hudebních nástrojů si připomínají celosvětově Den Piana. Nástroj fungující na kladívkových mechanikách má více než třísetletou tradici. Stal se nerozlučným společníkem skladatelských velikánů historie klasické hudby a je v tradičních i inovativních formách pevnou součástí hudební produkce dodnes. Den piana se letos slaví 29. března, tedy osmaosmdesátý den v roce – nástroj má totiž právě osmdesát osm kláves.
29. 3. 2021|