TÉMA

Cena Neuron

Nadace Neuron ocenila špičkové české vědkyně a vědce. Hlavní cenu si odnesl světoznámý chemik

Nadace Neuron ocenila špičky české vědy. Nejvyšší cenu získal František Švec, který svou celoživotní prací obohatil světový výzkum v oboru chemie, dvakrát bodoval důležitý objev týkající se výzkumu rakoviny.
15. 10. 2023|

Léčba dětí s leukemií, tajemství biomolekul nebo ukládání energie. Neuron ocenil české vědce

V Národním muzeu se předávaly prestižní ceny Neuron. Nadační fond ocenil dva vědce Cenou Neuron, šest nadějných vědců a jeden transferový projekt.
16. 10. 2022Aktualizováno16. 10. 2022, 21:43|

Geneticky modifikované plodiny zachraňují životy, říká biolog. Chtěl by jejich povolení v EU

Je potřeba, aby byly v Evropě povolené geneticky modifikované organismy (GMO), říká rostlinný biolog Jiří Friml. V jiných částech světa díky této technologii pěstují rostliny odolnější vůči škůdcům nebo obsahující více živin a vitaminů, což zachraňuje stovky tisíc životů v Africe nebo v jihovýchodní Asii. Friml ve středu získal Cenu Neuron za celoživotní přínos vědě v oboru biologie.
7. 11. 2019|

Osm excelentních vědců obdrželo v Národním muzeu Ceny Neuron 2019

Ve středu večer se ve dvoraně Národního muzea předávají prestižní vědecké Ceny Neuron. Ocenění včetně finanční prémie uděluje už po desáté Nadační fond Neuron na podporu vědy sedmi vědcům a jedné vědkyni s mezinárodním renomé. Mezi letošními laureáty jsou například matematik Jan Nekovář, biolog Jiří Friml i šestice mladých talentovaných vědců.
6. 11. 2019|