TÉMA

Giving Tuesday

Dárcovské úterý připomíná charitu. Loni se vybralo přes šedesát milionů

V Česku se koná charitativní akce Giving Tuesday neboli Dárcovské úterý, stejně jako v mnoha dalších zemích. Lidé a firmy během ní mohou udělat dobrý skutek, darovat peníze, potraviny a oblečení nebo nabídnout dobrovolnickou práci. Češi v uplynulých sedmi ročnících Dárcovského úterý darovali přes 340 milionů korun. Podle ředitelky Fóra dárců Kláry Šplíchalové v roce 2022 věnovali lidé, nadace a nadační fondy na dobročinné účely 15,4 miliardy korun.
28. 11. 2023|

Black Friday střídá Giving Tuesday. Den, kdy se místo nakupování pomáhá potřebným

Na úterý připadá celosvětový den štědrosti známý jako Giving Tuesday, česky Dárcovské úterý. To přichází tradičně po nákupním Black Friday a snaží se připomenout, že by lidé kromě předvánočního utrácení měli myslet i na charitu. V Česku se k Dárcovskému úterý mohou lidé připojit od roku 2016, od té doby se vybralo už 180 milionů korun. Částka je navíc každým rokem vyšší.
30. 11. 2021|

Dárcovské úterý jako protipól vánočního konzumu. Lidé můžou věnovat peníze i potraviny

V řadě zemí včetně Česka se v úterý koná charitativní akce Giving Tuesday neboli Dárcovské úterý. Lidé i firmy mohou darovat nejen peníze, ale i potraviny a oblečení nebo nabídnout dobrovolnickou práci. Giving Tuesday se slaví ve světě sedm let, v Česku to letos bude počtvrté. Při loňském ročníku se na dobročinné účely vybralo téměř 32 milionů korun.
3. 12. 2019|

Charita po „svátku nákupů“. Při Giving Tuesday lidé podpoří přes dvě stě dobročinných výzev

„Svátek nakupování“ Black Friday po pár dnech střídá hromadná charitativní akce Giving Tuesday. Lidé mohou v rámci kampaně podpořit desítky dobročinných projektů. V Česku se dá přispět třeba na minibus pro handicapované nebo na nový dům pro ženy bez domova. Ve Spojených státech letos charitativní organizace přišly s novými způsoby, jak oslovit více dárců. Využívají možnosti sociálních sítí, ale i bezkontaktní platby.
30. 11. 2019|

Boty, oblečení i celý zimní set. Pražská Naděje spouští novou sbírku pro lidi bez domova

Organizace Naděje spouští sbírku Darujte nejen nohy v teple. Navazuje na úspěch loňské kampaně, díky které na zimu obula více než 500 lidí bez domova. Letos můžou dárci přispívat i na oblečení nebo celé zimní sety, řekla ČT mluvčí pražské Naděje Gabriela Sčotková.
2. 11. 2019|