TÉMA

90. léta

Dokument zahraničního zpravodaje ČT Karla Rožánka „Rusko: Generace Z“ ukazuje, jak smýšlí mladí lidé

Dokumentární pořad, který sleduje proměny ruské společnosti od 90. let, má podle zpravodaje ČT Karla Rožánka ukázat, jak uvažují běžní lidé v Rusku a jaká je v zemi nálada před prezidentskými „volbami“. Snímek sleduje rodinu Kiprijanových, jejíž členové mají rozdílné názory na režim Vladimira Putina a válku na Ukrajině. Jejím symbolem, stejně jako pro mladou generaci, se stalo písmeno Z. Právě generace Z je podle sociologů vystupujících v dokumentu nejvíce apolitická. Po začátku války se velké části společnosti změnily důležité hodnoty, nastal posun k všedním věcem, rodině a soukromí a společnost se propadla do větší pasivity.
14. 3. 2024|

Discoland Sylvie se stane místem pro bydlení. Za dva roky tam vznikne 21 bytů

V Praze začala rekonstrukce Discolandu Sylvie. Místo, které v roce 1992 otevřel podnikatel Ivan Jonák, bylo symbolem devadesátých let. Scházeli se v něm celebrity i členové pražského podsvětí. Provoz skončil v roce 1994, kdy byl Jonák odsouzen za objednávku vraždy své manželky, která podnik spoluvlastnila. Developer tam během následujících dvou let postaví desítky bytů.
26. 5. 2023|

Hospoda byl takový dnešní internet, říká o žurnalistice 90. let novinář Spurný v podcastu Background ČT24

Místo internetu používal výstřižkovou službu, vstával ve čtyři ráno a do sedmi se učil psát na stroji, aby mohl v redakci pracovat na svých textech. Dnes přitom běžně kromě počítače a internetu používá i aplikace k šifrované komunikaci. Jaroslav Spurný je jedním z mála stále píšících českých novinářů, kteří své první články vydávali ještě v samizdatu. Své novinářské začátky, vznik novodobé české žurnalistiky i její vývoj v posledních třech dekádách reportér přibližuje v premiérovém díle podcastu Background ČT24 s podtitulem Generace.
22. 9. 2021|
Doporučujeme

KVÍZ: Ruku na ledvinku. Co víte o devadesátých letech?

Atmosféra devadesátých let v tomto roce vtrhla naplno do ulic – a to nejenom bilancováním tří dekád od sametové revoluce, ale i módními trendy, které znovu kážou světlé džíny do pasu a ledvinku do šatníků pánů i dam. Ovšem… ruku na ni: Co o devadesátkách vlastně víte?
31. 12. 2019Aktualizováno4. 1. 2020, 16:11|
Doporučujeme

Být bohatší nebylo naším cílem. A nikdo nesliboval, že všechny firmy obstojí, komentuje Klaus devadesátá léta

Bohatství a plné supermarkety nebyly cílem hospodářské transformace po roce 1989, Česko primárně usilovalo o svobodu, suverenitu, demokracii a tržní ekonomiku. V rozhovoru pro ČT24 to uvedl exprezident a porevoluční premiér i ministr financí Václav Klaus. Komentoval i soudobou kritiku privatizace – nikdo podle něj nikdy nesliboval, že všechny firmy po změně vlastníka obstojí.
31. 10. 2019Aktualizováno2. 11. 2019, 08:25|