TÉMA

Royal Dutch Shell

V Česku už se používá zkapalněný plyn z nizozemského terminálu, uvedl ČEZ

Zkapalněný zemní plyn (LNG) z terminálu v nizozemském přístavu Eemshaven se už v Česku používá. Mluvčí ČEZu Roman Gazdík řekl, že se využívá pro potřeby zákazníků firmy, část se uložila do zásobníků v Česku. Plyn společnost nabízí také dalším českým obchodníkům. Do přístavu už dorazila druhá loď s LNG pro tuzemské spotřebitele. Stejně jako ta první připlula z USA, tentokrát ji dodala společnost Shell. LNG se nyní zpracovává zpět na plynné skupenství, aby mohl zemní plyn putovat potrubím dál do Česka, uvedl na Twitteru generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.
10. 10. 2022|

Zdražování energií i růst zisků globálních firem vyvolávají protiakci. Šéf OSN navrhl zvláštní daň

Poslední měsíce globální ceny energií raketově stoupají. Na jedné straně jsou miliardy domácností, kterým prudce rostou náklady, na straně druhé ropné a plynárenské společnosti, kterým se skokově zvyšují zisky. Příklad za všechny: britsko-nizozemská společnost Royal Dutch Shell si připsala historicky rekordní zisk za jediné čtvrtletí, v přepočtu 270 miliard korun. Nezvykle ostře napadl globální firmy generální tajemník OSN António Guterres. Obvinil je z chamtivosti a vyzval vlády světa, aby na jejich zisky uvalily zvláštní daň.
5. 8. 2022|

Nizozemské aerolinky jako první na světě podnikly let se syntetickým palivem

Nizozemské aerolinky KLM uskutečnily jako první na světě komerční let s cestujícími s využitím syntetického leteckého paliva vyrobeného z udržitelného zdroje. Letadlo s tímto palivem letělo minulý měsíc z Amsterdamu do Madridu, oznámila tato letecká společnost.
9. 2. 2021|

Apple je nejhodnotnější firmou světa, přeskočil Saudi Aramco

Akcie americké společnosti Apple v pátek díky příznivým čtvrtletním výsledkům hospodaření posílily o více než deset procent na nový rekord. Výrobce iPhonů tak překonal saúdskoarabskou ropnou firmu Saudi Aramco a stal se největší firmou na světě podle tržní kapitalizace.
1. 8. 2020|

Saudi Aramco zahájila obchodování na burze růstem o desetinu. Stala se nejhodnotnější firmou světa

Akcie ropné společnosti Saudi Aramco zahájily obchodování růstem o deset procent, což je povolené maximum. Firma se tak s hodnotou asi 1,9 bilionu dolarů (téměř 44 bilionů korun) stala největší na světě podle tržní kapitalizace, informovala agentura Reuters. Dlouho očekávaná primární veřejná nabídka akcií (IPO) firmy byla největší na světě.
11. 12. 2019Aktualizováno11. 12. 2019, 22:11|

OPEC se dohodl se spojenci na výraznějším snížení těžby. Zvýšení ceny ropy pomůže Aramcu

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci se dohodli na snížení těžby o dalších 500 tisíc barelů denně, uvedly zdroje agentury Reuters. Cílem dohody je podpořit ceny ropy a omezit nadbytečné dodávky suroviny na trh.
6. 12. 2019|

Dánsko souhlasí se stavbou plynovodu Nord Stream 2

Dánsko i přes námitky Spojených států schválilo stavbu plynovodu Nord Stream 2, který bude přivádět zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Informovala o tom agentura AP, která uvedla, že souhlas vydal dánský energetický úřad spadající pod ministerstvo energetiky.
30. 10. 2019Aktualizováno30. 10. 2019, 21:28|