TÉMA

Strážný

Čeští zemědělci opět protestovali, s traktory zamířili na hranice i do měst

Čeští zemědělci napříč republikou i na hranicích ve středu opět protestovali kvůli situaci v agrárním sektoru. Připojili se tak k evropským demonstracím, které mají podle zemědělských organizací upozornit na neřešené problémy pěstitelů a chovatelů, jako je levný dovoz ze zemí mimo EU nebo přílišná byrokracie v odvětví. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) vláda už pro farmáře v záloze další finanční pomoc nemá.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 16:03|

Chybí dozorci i strážní, vězni na to reagují zvýšenou agresivitou

Věznicím napříč Českem chybí tisícovka zaměstnanců, z toho tři čtvrtiny strážných a dozorců. Ti, kdo zůstávají, slouží i stovky hodin přesčasů ročně. A vězni na to reagují, zvyšuje se jejich agresivita. Nábor nových lidí se přitom věznicím nedaří. Nástupní mzda dozorce bez praxe je necelých 32 tisíc hrubého.
6. 1. 2024|

Na úpravu běžeckých tras na Šumavě budou chybět peníze. Zvažuje se zpoplatnění bílé stopy

Díky vydatnému sněžení už mohou na první trasu na Šumavě vyrazit běžkaři. Upravený je pro ně úsek z jihočeského Zadova. Bílá stopa je však letos bez generálního sponzora. Regionální rozvojová agentura Šumava tak opět navrhuje, aby se za využití běžkařských tratí platilo. Úprava bezmála šesti set kilometrů stop vyjde na zhruba dva a půl milionu korun.
28. 11. 2023|

Německo zpřísní požadavky pro pendlery, na přechodu v Rozvadově stojí kolony

Německé ministerstvo vnitra sjednotilo pro pendlery požadavek dokladů o důležitosti jejich profese. V Sasku i Bavorsku bude požadován shodně od pátku. Německo považuje Českou republiku za oblast s výskytem nebezpečných mutací koronaviru, proto v neděli obnovilo kontroly a přes hranice pouští jen vybrané profese pendlerů. Od středy platí i přísnější vstup na Slovensko. Cestující se budou muset registrovat na webových stránkách e-hranice. Kromě studentů, přeshraničních pracovníků nebo umělců budou muset do karantény.
17. 2. 2021Aktualizováno17. 2. 2021, 21:37|

Na hranicích s Bavorskem a Saskem se kvůli přísnějším kontrolám tvořily kolony

Na českých hranicích s Bavorskem a Saskem se v pondělí kvůli nově zavedeným kontrolám tvořily několikakilometrové kolony především na dálničních přechodech. Němečtí policisté kontrolují každého, kdo do SRN míří, zda splňuje podmínky vstupu, má vyplněn elektronický příjezdový formulář a zda má negativní test na koronavirus. Německo od neděle považuje Českou republiku za oblast s výskytem nebezpečných koronavirových mutací a proto kontroly obnovilo.
15. 2. 2021Aktualizováno15. 2. 2021, 14:29|

V Moravském krasu zbyly kvůli kůrovci už jen tři památné jehličnany. Listnáčů naopak přibývá

V Moravském krasu nedávno kůrovci podlehl památný smrk u Habrůvky. V Chráněné krajinné oblasti tak zbyly už jen tři živé takto označené chráněné jehličnany. Památných stromů jsou v krasu desítky, jde ale o listnáče, jehličnaté jsou výjimkou.
8. 9. 2020|

Kontroly na hranicích začínají v pondělí ráno. Policisté budou měřit teplotu

Kdo bude v těchto dnech přejíždět západní a jižní české hranice na dálničních a některých dalších hraničních přechodech, hrozí mu zdržení. Vláda v sobotu připravila soubor opatření, kterými chce omezit šíření nového typu koronaviru v republice. Patří mezi ně i namátkové hraniční kontroly s měřením teploty cestujících. Zároveň budou lidé na silnicích i ve vlacích dostávat informační letáky ve čtyřech jazycích.
8. 3. 2020|

Sníh, vítr i povodně. Česko se potýká s počasím, přichází velké ochlazení

Česko v úterý zasáhl déšť, už během dopoledne začaly srážky místy přecházet i ve sněžení. Studenou frontu kromě deště a sněžení doprovází silný vítr. Složité podmínky proto panovaly na silnicích. Jejich správci spolu s hasiči odstraňovali popadané větve, zároveň vyjely i sypače. Vydatný déšť navíc zvedl hladiny některých řek. Meteorologové dále varují před větrem a sněhovými jazyky.
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 21:45|

Kvůli ochraně zvířat mají řidiči utrum. Od Lipna do Rakouska se nejkratší cestou nedostanou

Starostové obcí v okolí Lipna na Českokrumlovsku protestují proti noční uzávěře silnice u hranic s Rakouskem. Kvůli ochraně vzácných živočišných druhů má začít platit od nového roku mezi desátou večer a šestou ráno. Místní lidé pracující v Rakousku trasu využívají pro cestu do zaměstnání.
30. 10. 2019|