TÉMA

Elektronické hlasování

Jednotné Rusko posílilo na komunální úrovni. Opozice mluví o manipulaci s hlasy

Komunální volby v Rusku podle oficiálních výsledků jasně vyhrálo Jednotné Rusko, jemuž se v zemi říká s odkazem na jeho loajalitu Vladimiru Putinovi „strana moci“. Režim tentokrát nedovolil zástupcům demokratické opozice obsadit téměř žádná zastupitelská křesla. Třeba v Moskvě získali liberální demokraté ze strany Jabloko pouze čtyři mandáty z více než čtrnácti set, dosud jich měli 140. Opozice kritizuje především nekontrolovatelné elektronické hlasování.
20. 9. 2022|

Přes noc vyplněné lístky či štosy v urnách? Útoky ze zahraničí, odmítají ruské úřady podezření z podvodů

V Rusku v neděli skončily parlamentní volby, od kterých se po vyřazení prakticky všech oponentů Kremlu očekává vítězství vládnoucí strany Jednotné Rusko. Pozorovatelé z řad nevládních organizací hlásí množství nesrovnalostí, porušování pravidel a manipulace s hlasy, úřady ale tyto stížnosti vesměs odmítají či bagatelizují jako útoky ze zahraničí, které mají zpochybnit legitimitu hlasování.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 14:51|
Události komentáře

Lidé si na jednodenní volby rychle zvyknou, soudí Pehe. Podle náměstka Mlsny jsou bezpečnější

Jediný volební den místo dvou a také korespondenční hlasování Čechů v zahraničí chystá v novém volebním zákoně ministerstvo vnitra. Podle jednoho z autorů novely Petra Mlsny, náměstka ministerstva vnitra, nazrál čas, aby české volby vešly do 21. století. Korespondenční hlasování je zneužitelné minimálně, uvedl v Událostech, komentářích. Podle politologa Jiřího Pehe se povede politická bitva, ne pro všechny strany jsou totiž hlasy krajanů výhodné.
26. 10. 2019|