TÉMA

LGBTI

Mladík na Slovensku se po polibku s přítelem stal terčem útoku, utrpěl zranění

Devatenáctiletého mladíka na jihu Slovenska napadl a zranil neznámý útočník poté, co se políbil s přítelem. Incident, který potvrdila policie, se podle médií stal minulý týden a oběť útoku podstoupila operaci. Před dvěma týdny došlo ve slovenské metropoli k homofobní vraždě dvou lidí, která u veřejnosti vyvolala vlnu solidarity s komunitou LGBT+.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 18:35|

Rusko přitvrzuje vůči sexuálním menšinám, Duma podpořila zpřísnění zákona o údajné LGBT propagandě

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, v prvním čtení schválila úpravu kontroverzního zákona o takzvané LGBT propagandě. Norma se dosud vztahovala jen na nezletilé. Pokud návrh projde celým schvalovacím procesem, bude zákaz šíření údajné propagandy platit i pro dospělé, informovala agentura Interfax.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 14:07|

Střelec v centru Bratislavy zabil dva lidi a dalšího zranil

Dva lidé zemřeli a jeden utrpěl zranění po střelbě v centru Bratislavy. Pachatel z místa uprchl a policie po něm pátrá. Vyplývá to z informací, které sdělil policejní mluvčí Michal Szeiff. Tragédie se odehrála na ulici, která vede od historického centra slovenské metropole k Bratislavskému hradu a k budově parlamentu.
12. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 05:22|

Kdo chce úřední změnu pohlaví, musí i nadále podstoupit operaci, rozhodl Ústavní soud

Operace zůstane podmínkou úřední změny pohlaví, vyplývá z nálezu, který zveřejnil Ústavní soud. Zamítl návrh pisatele na zrušení několika pasáží občanského zákoníku a zákonů o specifických zdravotních službách a evidenci obyvatel.
31. 3. 2022Aktualizováno31. 3. 2022, 17:23|

„Lidská práva nejsou ideologie.“ Padesátka velvyslanců v Polsku vystoupila na podporu sexuálních menšin

Velvyslanci padesátky zemí včetně Česka a zástupci mezinárodních organizací v Polsku vyjádřili v otevřeném dopise podporu sexuálním menšinám, označovaným anglickou zkratkou LGBTI pro lesby, homosexuály, bisexuály, transgenderové a intersexuální osoby, a poukázali na potřebu usilovat o „nediskriminaci, toleranci a vzájemnou akceptaci“.
28. 9. 2020Aktualizováno28. 9. 2020, 18:42|

Homosexuálové za Husáka. Nejlepší letošní výstava je podle Guardianu ta od české fotografky

Nejlepší fotografickou výstavu letos podle deníku The Guardian připravila Libuše Jarcovjáková. Britský list do svého výběru deseti nejzajímavějších expozic roku vybral autorčinu kolekci černobílých snímků z undergroundového života v normalizačním Československu. Soubor prezentovala v létě na fotografickém festivalu ve Francii.
19. 12. 2019|

Europoslanci odmítli polské „zóny bez ideologie LGBTI“. Komise by podle nich měla zakročit

Poslanci Evropského parlamentu (EP) odsoudili diskriminaci lidí s menšinovou sexuální orientací, které se dopouštějí polské úřady. V reakci na vyhlášení „zón bez ideologie LGBTI“ v desítkách polských měst vyzvali polskou vládu, aby proti postupu místních samospráv zakročila.
18. 12. 2019|

Nenávisti vůči sexuálním menšinám přibývá, varují aktivisté. Petříček mluví o nárůstu extremistických stran

V Evropě přibývá nenávisti vůči sexuálním menšinám a v prosazování rovného přístupu k nim v posledních letech nenastal pokrok. Naopak se objevují pokusy o omezování dosažených práv. Na mezinárodní konferenci o situaci leseb, gayů, bisexuálů, translidí a intersexuálů (LGBTI) v Praze to řekla Katrin Hugendubelová z vedení organizace ILGA-Europe, která zastřešuje na šest set spolků a uskupení z 54 zemí Evropy a střední Asie. Podle aktivistů se zhoršuje situace například v Maďarsku či Polsku, ale i v dalších státech.
24. 10. 2019|