TÉMA

30 let svobody

Jsme v půli se svou poutí, říká Pithart. Česko je podle něj na cestě k občanské společnosti

Česko je stále na cestě k vytvoření občanské společnosti, která je základem ústavní demokracie. Někdejší disident, bývalý český premiér a expředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) to uvedl v sídle horní komory parlamentu na konferenci věnované třicetiletému vývoji po pádu komunistického režimu v Československu.
15. 11. 2019Aktualizováno15. 11. 2019, 16:26|

Třicet let změnilo vše. Pro politiky byl největším porevolučním přelomem rok 1996, pro novináře nástup internetu

Česko a Slovensko slaví třicet let od pádu komunismu. Je opravdu co slavit? Ke třem desetiletím svobody se pro Českou televizi vyjádřily osobnosti z různých oblastí veřejného života. O tom, že důvod k oslavě je, nepochybují. Výhrady ale mají – k různým politickým rozhodnutím, fungování médií v době internetu nebo třeba i kvalitě některých restaurací. Ohlédnutí za dobou od pádu komunismu přinesl speciál 30 let svobody: Proměny společnosti.
14. 11. 2019|

Máme vůči Listopadu dluh a některé svobody ani nevnímáme, varovala Čaputová na Národní třídě

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová položila věnec k památníku 17. listopadu na pražské Národní třídě. Do Česka přicestovala, aby si připomenula 30. výročí sametové revoluce a také aby vystoupila v pořadu Fokus Václava Moravce.
12. 11. 2019Aktualizováno12. 11. 2019, 20:00|
30 let svobody

Co zanechalo 30 let svobody na kulturní scéně? Rolling Stones, Entropu i Český sen

Kolja získal Oscara, do Prahy se přivalili Rolling Stones, nadšení i kritiku sklidila stavba Tančícího domu a Václav Havel v pětasedmdesáti letech natočil filmový debut. U příležitosti výročí sametové revoluce se ČT24 ve speciálním pořadu ohlédla za třiceti lety na kulturní a společenské scéně. Jako hosté se k bilanci přidali scenáristé Zdeněk Svěrák a Petr Jarchovský, divadelní režisér David Radok, herec Ondřej Vetchý, historik architektury Zdeněk Lukeš nebo výtvarník David Černý.
7. 11. 2019|
30 let svobody

Před 70 lety komunisté pověsili právníka Borkovce. Advokátní komora připomíná jej i další bojovníky proti totalitě

Z komunistických procesů, ať vedly k justičním vraždám, nebo nespravedlivému věznění oponentů režimů, jsou dobře známá jména obětí i těch, kdo k verdiktům přispěli – soudců a prokurátorů. Mnohem méně známá jsou jména těch, kteří se snažili obžalované hájit. Připomenout je chtějí autoři projektu Advokáti proti totalitě. Jeho součástí je nově vydaná kniha a také výstava, pro odbornou veřejnost je potom určena i konference uspořádaná nejen u příležitosti 30. výročí pádu totalitního režimu, ale také k připomínce 70 let od oběšení jednoho z advokátů - bojovníků proti komunismu Jaroslava Borkovce.
5. 11. 2019|

Školy si připomínají listopad. Chystají natáčení filmu i pochod ke Krylovu „rozmlácenýmu kostelu“

Na oslavy 30. výročí sametové revoluce se chystají i školy. Na pražské ZŠ Eden žáci připravují film Mozaika Sametu, studenti z ústeckého Gymnázia Jateční se zase vydají na pochod k „rozmlácenýmu kostelu“, o kterém zpíval Karel Kryl v písni Anděl. Tradičně se uskuteční také festival Symposion na Gymnáziu Jana Keplera. Pro mladší žáky připravily školy hlavně tematické dny nebo exkurze, gymnázia sázejí hlavně na besedy. Ředitelé oslovených škol považují téma za velmi důležité.
4. 11. 2019|