TÉMA

Slatiňany

Kompostárna ve Slatiňanech bude pod zámkem. Lidé tam totiž vozili nábytek i stavební suť

Slatiňany na Chrudimsku řeší problém s místní kompostárnou. Lidé si ji totiž pletou se skládkou, údajně úmyslně. Místo odloženého bioodpadu ze zahrad jsou v kompostárně plasty, stavební suť či části nábytku a vybavení domů. Město, které kompostárnu provozuje, už za likvidaci takového odpadu zaplatilo stovky tisíc korun. Další zbytečné finance už ale vynakládat nechce, areál proto oplotí a bude ho nepřetržitě hlídat.
19. 8. 2022|

Opravený úsek silnice u Nasavrk nevydržel zimu. Silničáři se na něj museli vrátit

Skoro tříkilometrovou část silnice první třídy mezi Slatiňany a Nasavrky na Chrudimsku musí firma znovu opravit. Pracovala na něm loni v létě, povrch ale nevydržel zimu a na mnoha místech je plný výtluků.
10. 2. 2022Aktualizováno10. 2. 2022, 19:14|

Obchvat Chrudimi a Slatiňan je kompletní. Následovat bude přeložka silnice od Čáslavi

Motoristům se otevřela druhá část obchvatu Chrudimi a Slatiňan. Stavba stála 445 milionů korun bez DPH. Práce trvaly dva roky, úsek je dlouhý přes čtyři a půl kilometru. Po obchvatu by měla jezdit auta ve směru sever–jih a odvést tranzitní dopravu, městu se dopravně uleví.
20. 12. 2021|

Proti silu pro národní hřebčín ve Slatiňanech protestují místní. Bojí se prachu a hluku

Část obyvatel Slatiňan na Chrudimsku protestuje proti záměru národního hřebčína umístit poblíž stájí silo s čističkou obilí. Lidé se obávají nadměrného zatížení prachem a hlukem. Příspěvková organizace ministerstva zemědělství se hájí tím, že se jedná o modernizaci stávajícího zařízení, která ušetří peníze za obilí nyní často znehodnocené plísněmi a škůdci.
13. 12. 2021|

Miniatura u Slatiňan je ve špatném stavu. Kočičí hrádek čeká oprava

Město Slatiňany na Chrudimsku letos opraví Kočičí hrádek, miniaturu středověkého hradu. Nejdřív ale potřebuje vyjádření památkářů, řekl starosta Ivan Jeník (SNK-ED). Zmenšenina vyrostla v lese nedaleko slatiňanského zámku na přelomu 19. a 20. století, hrály si v ní děti šlechtického rodu Auerspergů i děti z okolí. Dodnes je volně přístupná.
29. 5. 2021|

Dobové drama Služka má za sebou natáčení na zámku ve Slatiňanech, do kin se chystá za rok

Na zámku ve Slatiňanech v Pardubickém kraji filmaři právě dotočili značnou část snímku Služka. Dobové drama ze začátku 20. století je inspirované stejnojmennou knihou spisovatelky Hany Lasicové, dcery slovenských herců Milana Lasicy a Magdy Vašáryové. Podílí se na něm i Česká televize.
25. 10. 2020|

Návštěvnost památek má blíž k Troskám. Zavítalo na ně o milion lidí méně než loni

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) letos od ledna do září navštívilo 3,6 milionu lidí. V meziročním srovnání tak návštěvnost poklesla o milion. Podepsala se na ní především koronavirová pandemie, kvůli níž byla sezona výrazně kratší než jindy. Příliš se ale nemění pořadí nejnavštěvovanějších památek, nejvíce lidí i letos zavítalo do Lednice.
14. 10. 2020|

Služka Hany Lasicové se dostala i k filmu. Prožije romantický vztah s panskou dcerou

Na Pardubicku se začalo natáčet historické romantické drama Služka. Snímek v režii Mariany Čengel Solčanské vychází ze stejnojmenné knihy Hany Lasicové. Obě také napsaly scénář. Příběh vypráví o dvou dívkách zmatených citovou nejistotou v dobách, kdy právo na lásku podle vlastního výběru bylo značně omezené.
29. 9. 2020|

ŘSD začalo stavět druhou část obchvatu Chrudimi. Hotovo mát být v roce 2021

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo ve středu výstavbu druhé části obchvatu Chrudimi. Silnice obejde město na východě a vyústí až za Slatiňany. Stavba bude stát 442 milionů korun bez DPH. Ve srovnání s první částí obchvatu však bude podle ŘSD výrazně jednodušší. Celý obchvat Chrudimi má být kompletní do konce roku 2021.
18. 12. 2019|

Sázení stromů po Česku přilákalo 31 tisíc lidí. Připravovali lesy na klimatickou změnu

Sobotní akce Den za obnovu lesa přilákala dobrovolníky po celém Česku. Podle odhadu Lesů ČR jich bylo na jedenatřicet tisíc. Pomáhali s obnovou lesů poničených kůrovcem a seznamovali se s jejich budoucí podobou, která se od té současné bude lišit zejména druhovou skladbou porostů.
19. 10. 2019Aktualizováno19. 10. 2019, 18:58|