TÉMA

Ondřej Ruml

Texty Michala Horáčka v novém aranžmá i cirkusu. Spojují generace X, Y i Z

Poetický koncert, nový cirkus, ale i kabaret. Podle principála Rostislava Nováka mladšího je nové představení souboru La Putyka těžké popisovat slovy. Inspiračním zdrojem pro inscenaci Horáček GEN XYZ se staly texty písní Michala Horáčka. Levandulová nebo Bude mi lehká zem znějí v novém podání Jana Ciny, Vladimira 518 či Báry Polákové, za doprovodu akrobacie a živé hudby.
21. 4. 2023|

Tři desítky umělců zahrají pro českou kulturu. Koncert v Národním divadle odvysílá živě ČT

Národní divadlo se 27. února promění v koncertní halu s několika scénami, na nichž vystoupí tři desítky sólových zpěváků a hudebníků i kapel, aby upozornili na stav, v němž se kultura nachází. A také na to, že nemožnost pořádat kulturní akce nezasáhla jen umělce samotné, ale i mnoho dalších souvisejících profesí. Přímý přenos koncertu přinese od 20:10 ČT art, zahájení živě odvysílá také ČT1.
5. 2. 2021|

Peter Lipa si pozval Večerního hosta. O životě a smrti mluví bez patosu, zato s poezií

Slovenský jazzman Peter Lipa vydal album, které je postavené na interpretaci básní Milana Rúfuse. Zhudebnil je český skladatel David Rotter. Novinka nazvaná Večerný hosť obsahuje sedmnáct skladeb.
17. 12. 2020|

Český Krumlov s českými umělci. Mezinárodní hudební festival se přizpůsobil situaci

Hudební festival v Českém Krumlově má sice v popisku „mezinárodní“, devětadvacátý ročník, který namísto léta nakonec začíná 18. září, se ale soustředí na domácí interprety a hudebníky. Pořadatelé změnou programu reagovali na aktuální epidemiologickou situaci. Mottem letošního festivalu tedy je „Český Krumlov s českými umělci“.
18. 9. 2020|

Mimozemšťan je prostě mimo. Divadlo Komedie křísí Bowieho Lazara

Jedna z nejtajemnějších a nejvíce fascinujících postav, mimozemšťan Thomas Jerome Newton, se objevil i na českém jevišti. K pozoruhodné dokonalosti ho ve filmu Muž, který spadl na Zemi dovedl jeho představitel David Bowie. Newtona si originální umělec vypůjčil později také do muzikálu Lazarus, svého posledního velkého díla. Světovou premiéru měla inscenace měsíc před Bowiho smrtí v roce 2016, českou 12. října v pražském Divadle Komedie. V hlavní roli se alternují Igor Orozovič a Ondřej Ruml.
18. 10. 2019|