TÉMA

Toxicita

Indy nezastavily od oslav boha Slunce ani nebezpečný smog a toxická pěna

Nejvíce znečištěné hlavní město světa Nové Dillí obnovilo tento měsíc každoroční boj s nebezpečnými látkami. A i když se index kvality ovzduší v pondělí od toho čtvrtečního z hodnoty 509 snížil na 336, švýcarská skupina IQAir stále považuje situaci za nebezpečnou. Hustý smog a pěna na řece Jamuna, kterou tamní úřady označily za toxickou, však nezastavily hinduistické věřící. Ti se v rámci starobylého festivalu slunečního boha Chhath Puja nořili do znečištěné vody zdraví navzdory. „Pěna není od přírody smrtící. Při její konzumaci nezemřete, ale onemocníte,“ řekl ekologický inženýr Ankit Srivastava.
20. 11. 2023|

Evropská komise uvedla, že prodlouží o deset let licenci pro používání glyfosátu

Evropská komise (EK) oznámila, že prodlouží licenci pro používání pesticidu glyfosátu o dalších deset let. Bude ale potřeba dodržet nové podmínky a omezení, uvedla komise ve svém prohlášení. EK reagovala na čtvrteční  hlasování v odvolacím výboru, kde se zástupci členských států na návrhu, zda licenci prodloužit, opět neshodli.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 15:42|

Za ekologickou katastrofu v Odře může vypouštění solí, stanovili němečtí experti

Za letním masovým úhynem ryb v Odře jsou s největší pravděpodobností náhlé zvýšení salinity (slanosti) a s tím související rozšíření toxické řasy. V závěrečné zprávě to uvádí němečtí experti. Ministryně životního prostředí Steffi Lemkeová k tomu poznamenala, že podíl na katastrofě má lidská činnost. Zpráva tak potvrdila dřívější předpoklady expertů. Z Odry v Polsku a také v Německu bylo vytaženo přes 200 tun mrtvých ryb.
30. 9. 2022|

Umělá inteligence navrhla desítky tisíc biologických zbraní. Byl to jen experiment, výsledky se nezneužijí

Skupina expertů na umělé inteligence se pokusila přeprogramovat jeden takový nástroj, aby místo léků vytvářel potenciální bojové látky. Program uspěl podle autorů experimentu až příliš dobře.
5. 4. 2022|
Doporučujeme

Studie odhalila v mateřském mléku 16 druhů „věčných chemikálií“

Američtí vědci zveřejnili výsledky studie, která zkoumala, zda jsou do mateřského mléka žen schopné pronikat takzvané „věčné chemikálie“. Perfluorované a polyfluorované látky (PFAS) tuto přezdívku získaly proto, že se jen velmi obtížně rozkládají.
20. 5. 2021|

Pracovník špatně přečerpával fenol, další dva na něj nedohlédli. Kvůli děčínské tragédii padla tři obvinění

Kvůli loňskému úniku fenolu v Děčíně, po kterém zahynuli dva lidé, obvinila policie tři pracovníky firmy Chemotex, v jejímž areálu k úniku došlo. Podle policejní mluvčí Aleny Bartošové jsou obviněni z obecného ohrožení z nedbalosti.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 14:56|