TÉMA

Kim Čong-il

„Na veřejné popravě nesmíte plakat.“ Spisovatelka Špitálníková přiblížila v Hyde Parku Civilizace život v KLDR

„Naučila jsem se nesoudit, dívat se optikou lidí, kteří se narodí v totalitním režimu. A morálka není vrozená, ale naučená.“ To jsou hlavní zkušenosti, které dal pobyt v Severní Koreji spisovatelce Nině Špitálníkové. V Hyde Parku Civilizace popsala, jak každodenní realita v tomto komunistickém režimu vypadá a jak se tam žije obyčejným lidem.
11. 3. 2024|

KLDR zvýší výrobu nukleárních zbraní. Experti očekávají, že by mohla provést jaderný test

Vůdce Severní Koreje Kim Čong-un oznámil, že země výrazně zvýší výrobu jaderných hlavic. Nařídil také vyvinout novou mezikontinentální balistickou střelu. Experti se domnívají, že by země mohla letos podniknout svůj první jaderný test od roku 2017. Nevylučují ani, že by mohlo dojít k přímé konfrontaci mezi KLDR a jejím jižním sousedem.
4. 1. 2023|

Připomínka narození Kim Čong-ila se v KLDR odehrála bez přehlídky a mimo hlavní město

Severní Korea si v úterý koncertem, ohňostrojem a slavnostním obřadem připomněla osmdesáté výročí narození zesnulého vůdce Kim Čong-ila. Ceremonie na počest svého otce se zúčastnil i nynější nejvyšší představitel země Kim Čong-un. Při podobných výročích KLDR často pořádá vojenské přehlídky nebo testy vyspělých zbraní, to se ale tentokrát nestalo, napsala agentura Reuters.
16. 2. 2022|

Severokorejci si připomínají smrt Kim Čong-ila. Drží povinně smutek a nosí květiny k sochám vůdců

Totalitní Severní Korea si připomíná desáté výročí úmrtí Kim Čong-ila. Jeho syn Kim Čong-un, který se po něm chopil vlády jako nezkušený mladík, se snaží zemi vyvést z prohlubujících se ekonomických potíží. Do nich se KLDR dostala následkem mezinárodních sankcí a pandemie. Státní média u příležitosti výročí obyvatelstvo vyzvala, aby dalo současnému vládci najevo loajalitu a podporu. Severokorejci dodržují povinný rituál a přinášejí květiny k sochám vůdců.
18. 12. 2021|

Severokorejský vůdce Kim Čong-il udělal ze země jadernou hrozbu. Od jeho smrti uplyne deset let

V pátek 17. prosince uplyne deset let od smrti severokorejského vůdce Kim Čong-ila, kterého u moci vystřídal jeho syn Kim Čong-un. Jeho hlavní zbraní se stala agresivní jaderná politika. Ta mu zajistila historicky první setkání mezi severokorejským vůdcem a americkým prezidentem. První jaderné testy ale zahájil právě Kim Čong-il. Vztahy komunistické diktatury se světem jsou i kvůli tomu nanejvýš napjaté.
16. 12. 2021|

Kim Čong-un byl zvolen generálním tajemníkem vládní strany, symbolicky tak upevnil moc

Severokorejský vůdce Kim Čong-un byl na sjezdu Korejské strany práce (KSP) zvolen jejím generálním tajemníkem. Podle agentury Reuters se jedná spíše o symbolický krok, který značí upevňování Kimovy moci.
11. 1. 2021|

Před sedmdesáti lety vypukla korejská válka. Pnutí na 38. rovnoběžce trvá dodnes

Před sedmdesáti lety vpadla severokorejská vojska do Jižní Koreje a započala tím tříletý konflikt, lakonicky známý jako korejská válka. V ozbrojeném konfliktu zahynuly nejméně tři miliony lidí, z toho přes milion a půl Korejců. Po rozdělení poloostrova ztratily čtyři miliony lidí možnost kontaktu s rodinami na druhé straně hranice. Válka skončila příměřím, ale následky trápí Korejce dodnes.
25. 6. 2020Aktualizováno25. 6. 2020, 20:28|

Kim zdolal na koni horu Pektu. Symbolické gesto před velkým prohlášením, mají jasno experti

Severokorejská média zveřejnila sérii fotografií, na nichž je zachycen vůdce země Kim Čong-un, jak na bílém koni zdolává zasněženou „posvátnou“ horu Pektu. Podle analytiků jsou takováto propagandistická gesta zpravidla předzvěstí nějakého zásadního prohlášení. Na 2750 metrů vysokou sopku Kim vystoupil také v roce 2017, několik týdnů před svým novoročním projevem, v němž se vyslovil pro zlepšení vztahů obou korejských států, připomněl zpravodajský server BBC News.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 15:56|