TÉMA

Rejstřík trestů

Česko získá možnost danit zisky nadnárodních firem, Senát to schválil

Stát zřejmě získá možnost danit zisky velkých nadnárodních firem, které sídlí v zahraničí, ale působí i v Česku. Státní rozpočet by tím mohl podle předpokladů vlády získat asi dvě miliardy korun ročně. Umožní to nový zákon o dorovnávací dani, který ve čtvrtek schválil Senát. Norma, která vychází z unijní směrnice, má vstoupit v účinnost k poslednímu dni letošního roku. Ještě ji dostane k podpisu prezident. Senát ze zabýval i dalšími zákony.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 19:06|

Lidé budou nejspíš moci o důchody žádat i on-line, sněmovna to schválila

Žádosti o přiznání důchodu budou moci lidé podávat od prosince zřejmě také on-line. Možnost elektronického podání schválila ve středu sněmovna. Zákonodárci také podpořili úpravy v rozhodování o investičních pobídkách, v pořizování státních hmotných rezerv či začlenění rejstříku trestů pod ministerstvo spravedlnosti. Sněmovna měla po poledni na programu i volbu člena širšího vedení Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Skupina poslanců také navrhla v rámci pozměňovacího návrhu zvýšení některých matričních poplatků či zavedení poplatků nových.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 14:59|

Horní limit pro zakázky malého rozsahu se nezvýší. Sněmovna přehlasovala Senát

Limit pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu se nezvýší. Sněmovna v úterý přehlasovala návrh Senátu, který ho chtěl zvýšit v případě stavebních prací ze šesti milionů na devět milionů korun. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) tento návrh odmítl s tím, že k otázce navýšení limitů se chce vrátit až v případné další novele zákona o zakázkách. Sněmovna odmítla i další senátní návrh, který do legislativy o zakázkách převáděl pravidla zákona o střetu zájmů.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 19:11|

Sněmovna posunula do závěrečného čtení návrh na odpuštění úroků za uhrazené daňové dluhy

Návrh na mimořádné odpuštění úroků a penále k neuhrazeným daním, pokud lidé splatí původní dlužnou částku, je ve sněmovně před schvalováním. V úterním druhém čtení poslanci podali několik pozměňovacích návrhů, které upravují některé parametry zákona. Úřady lidem podle vládní předlohy navíc odpustí drobné daňové nedoplatky. Sněmovna bude schvalovat návrh zákona na další řádné schůzi, která začne za dva týdny.
2. 5. 2023Aktualizováno2. 5. 2023, 19:02|

Nejdelší odstávka za dvanáct let fungování Czech POINTu. Nebude fungovat čtyři dny

Systém Czech POINT čeká od pátku 25. října čtyřdenní odstávka. Lidé si nebudou moct vyřídit výpis z katastru nemovitostí, rejstříku trestů nebo založit datovou schránku. Odstávka je nutná kvůli výměně hardwaru a stěhování technologií do nového datového centra. Jde o nejdelší odstávku systému za dvanáct let fungování Czech POINTu.
15. 10. 2019|