TÉMA

Czech Point

Jak zjistím, kolik dlužím? Pomohou rejstříky, může být ale nutné kontaktovat i jednotlivé úřady či instituce

Pokuta od revizora nebo nezaplacené sociální pojištění bývají často závazky, na které dlužník zapomněl. Dohledat částky ale může být složité. Lidé mají možnost využít celé řady evidencí, díky kterým zjistí, kolik například dluží dohromady.
18. 9. 2023|

Ukrajinští uprchlíci se adaptují na nová pravidla podpory, pomoci může nová databáze

Ukrajinští uprchlíci v Česku se vypořádávají s novými pravidly pro podporu. Centrum pro cizince Jihomoravského kraje od rána zaznamenává nápor lidí, kteří mají problém s vyplněním on-line formuláře pro žádost o humanitární dávku. Státu by mohla pomoci nová databáze ubytovacích kapacit.
3. 7. 2023Aktualizováno3. 7. 2023, 14:49|

Česká pošta loni prohloubila ztrátu o více než miliardu

Česká pošta loni zvýšila ztrátu o 1,044 miliardy na 1,725 miliardy korun. Tržby z prodeje služeb klesly meziročně o 976 milionů, tedy o 5,8 procenta. O 579 milionů korun se snížily výnosy z poštovního provozu. Pošta to v pátek oznámila v tiskové zprávě.
28. 4. 2023|

Prvním projektem Digitální a informační agentury má být eDokladovka. Poslouží jako občanský průkaz

Od dubna začne fungovat Digitální a informační agentura jako ústřední orgán státní správy zodpovědný za řízení digitalizace Česka. Jejím prvním velkým projektem bude digitální peněženka neboli eDokladovka, která bude sloužit pro identifikaci lidí prostřednictvím mobilu namísto plastového občanského průkazu. Platit by měla od začátku příštího roku. Informoval o tom zástupce ředitele agentury Petr Kuchař.
30. 3. 2023|

Podvodníci rozesílají SMS odkazující na falešný Portál občana, varoval Bartoš

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) varoval před podvodníky, kteří rozesílají SMS zprávy odkazující na falešný Portál občana, jehož prostřednictvím chtějí na lidech vylákat přístupové údaje k jejich bankovnímu účtu. Jediná správná adresa portálu je https://obcan.portal.gov.cz, připomněl na Twitteru Bartoš.
6. 3. 2023|

Stát zřizuje povinně datové schránky, tisíce seniorů proto svá živnostenská oprávnění ruší

Stát povinně zřizuje datové schránky více než dvěma milionům lidí, především podnikatelům a živnostníkům. Tisíce z nich proto svá živnostenská oprávnění ruší. Důvodem je jejich neochota datovou schránku provozovat. Týká se to hlavně seniorů, kteří už roky aktivně nepodnikají nebo mají živnost pozastavenou. Úřady kvůli tomu teď musí vyřizovat někde i desetinásobek běžné agendy.
17. 2. 2023|

Lidé už požádali o 5000 korun pro víc než sto padesát tisíc dětí. Systém to přetížilo

Úřady přijaly k pondělnímu odpoledni přes dvaadevadesát tisíc žádostí o jednorázový příspěvek 5000 korun pro více než sto padesát tisíc dětí, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v televizi Nova. Podávání žádostí provázely potíže, které se podle ministra podařilo do 17:00 odstranit. Příspěvek 5000 korun je na děti, kterým nebylo k 1. srpnu ještě 18 let nebo které se do konce roku teprve narodí. Získat ho mohou rodiny s loňským hrubým příjmem do milionu korun. Domácnosti s přídavky na děti ho dostávají automaticky, ostatní musí požádat.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 22:05|

Elektronický formulář žádosti o pětitisícový příspěvek na dítě začne fungovat 15. srpna

Rodiny, jejichž loňské příjmy nepřevýšily jeden milion korun hrubého, získají jednorázový příspěvek pět tisíc korun na dítě. Příspěvek by měly začít dostávat ve druhé polovině letních prázdnin, týká se dětí, kterým nebude 1. srpna ještě 18 let. U koho není příspěvek automaticky spojen s přídavky na děti, bude moci využít on-line formulář žádosti. Fungovat začne 15. srpna.
28. 7. 2022Aktualizováno28. 7. 2022, 11:47|

Nejdelší odstávka za dvanáct let fungování Czech POINTu. Nebude fungovat čtyři dny

Systém Czech POINT čeká od pátku 25. října čtyřdenní odstávka. Lidé si nebudou moct vyřídit výpis z katastru nemovitostí, rejstříku trestů nebo založit datovou schránku. Odstávka je nutná kvůli výměně hardwaru a stěhování technologií do nového datového centra. Jde o nejdelší odstávku systému za dvanáct let fungování Czech POINTu.
15. 10. 2019|