TÉMA

Skalička

Místo rušné silnice po lávce přes Bečvu. Cyklostezka propojila Hranice s Ústím a Černotínem

Trasu cyklostezky Bečva ve čtvrtek doplnila nová tříkilometrová část u Ústí na Přerovsku, díky které cyklisté už nemusí jezdit po rušné a nepřehledné silnici. Dokončený úsek cyklostezky, jehož součástí je lávka pro pěší a cyklisty přes řeku Bečvu za zhruba 60 milionů korun, propojil obce Ústí a Černotín s nedalekými Hranicemi. Stavba cyklostezky stála včetně projektové přípravy celkem 110 milionů korun.
29. 6. 2023|

V Příkazích na Olomoucku nově stojí historická roubená stodola, řemeslníci ji přesunuli ze Skaličky u Hranic

Veřejnost může nově v areálu Hanáckého muzea v přírodě v Příkazích na Olomoucku navštívit téměř pět set let starou stodolu, která je jedním z nejstarších roubených objektů v Česku. Po náročné rekonstrukci byla do Příkaz převezena ze Skaličky u Hranic. O přesunu stodoly se rozhodlo už před dvěma lety, jedním z důvodů byla i záchrana památky. Celá akce vyšla na 4,4 milionu korun.
26. 5. 2022|

Rozhodnutí o vodní nádrži Skalička na Přerovsku se odkládá kvůli připomínkám k analýze

Rozhodnutí vlády o podobě vodního díla Skalička na řece Bečvě na Přerovsku se minimálně o půl roku odkládá. Stavba má být součástí protipovodňových opatření a chránit více než 100 tisíc tamních obyvatel před záplavami. Za zdržením jsou připomínky k analýze, která doporučila vybudování boční nádrže. Proti tomu se ale postavili někteří odborníci nebo místní.
6. 12. 2021|

Nádrž na Bečvě u Skaličky je nejlepší řešení, ukázala studie ČVUT. Starostové dotčených obcí jsou proti

Více než 100 tisíc obyvatel z Hranicka a Přerovska by měla před povodněmi chránit boční víceúčelová nádrž. Ta má vzniknout vedle koryta Bečvy u obce Skalička. Jde o jednu z pěti možných variant, kterou v rozsáhlé analýze posuzovali akademici. Proti zatopené boční nádrži je ale část starostů z okolí.
15. 10. 2021|

Povodí Moravy nevylučuje přehradu u Skaličky. Pro kyselku a podzemní jezera ale může být hrozbou

V Hranickém krasu skončil předběžný hydrogeologický průzkum ke stavbě vodního díla Skalička. Nádrž stát plánuje jako klíčové opatření proti povodním na řece Bečvě. Podle Povodí Moravy studie nevyloučila žádnou z variant, ani přehradu. Zástupci řady organizací ale varují, že kvůli přehradě může oblast přijít o léčivé minerální prameny.
12. 9. 2021|

Rozhodnutí o nové přehradě na Bečvě se odkládá. Chybí posouzení vlivu stavby na přírodu

Nejdříve za rok se rozhodne o tom, zda na řece Bečvě na hranici Zlínského a Olomouckého kraje vznikne stálá nádrž Skalička, nebo jenom suchý poldr. V těchto dnech už měli být hydrologové a geologové schopni říct, zda se přehrada může stavět. Chybí jim však podrobnější informace důležité pro posouzení vlivu stavby na přírodu i na podzemní prameny.
14. 10. 2019|