TÉMA

Slovenská informační služba

Vraždu dvou mladíků u gaybaru vyšetřuje slovenská policie jako čin z nenávisti nebo terorismus

Středeční vraždu dvou mladých mužů u gaybaru v Bratislavě bude slovenská policie vyšetřovat jako čin z nenávisti pro domnělou nebo skutečnou sexuální orientaci obětí. Nelze ovšem vyloučit ani změnu kvalifikace skutku na teroristický trestný čin. Upřesnil to šéf elitní policejní složky Ľubomír Daňko. Potvrdil, že 19letý střelec byl nalezen mrtev, pravděpodobně spáchal sebevraždu. Oběti střelby uctil v pátek večer v centru Bratislavy průvod tisíců lidí, zúčastnili se ho také prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger a další politici. Čaputová se v projevu omluvila LGBT+ komunitě za to, že společnost nedokázala ochránit jejich blízké.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 19:11|

Slovensko uvázlo v konspiračním pekle, míní sociolog Vašečka

Slovenská společnost je tímto činem velmi zaskočená, popsal v pořadu Události, komentáře sociolog z Evropské komise proti rasismu a nesnášenlivosti Michal Vašečka reakci na vraždu dvou členů slovenské LGBT+ komunity před bratislavským klubem Tepláreň. Pachatelem byl podle slovenského Denníku N devatenáctiletý Juraj K., který před střelbou vyjadřoval na internetu nenávist vůči Židům a LGBT+. Podle Vašečky odborníci podobný incident na Slovensku očekávali.
14. 10. 2022|

Slovenská špionážní aféra ukazuje to, co není v postkomunistických zemích ojedinělé, říká Randák

V době války na Ukrajině vypukla na Slovensku špionážní aféra. Podle publicisty Martina Milana Šimečky i bývalého ředitele české civilní rozvědky Karla Randáka lze však odhalené informátory ruských tajných služeb považovat jen za špičku ledovce. Podle Šimečky ovšem okolnosti aféry, v níž je obviněn mimo jiné přispěvatel dezinformačního webu Bohuš Garbár, ukazují i to, že jsou konspirační weby napojené na Rusko. Randák a Šimečka hovořili o slovenské špionážní aféře v Událostech, komentářích.
17. 3. 2022|

Čaputová odvolala stíhaného šéfa slovenské tajné služby Pčolinského

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odvolala šéfa civilní tajné služby SIS Vladimíra Pčolinského, který je obviněný z korupce a o víkendu byl vzat do vazby. Podle médií o tom informoval mluvčí prezidentky Martin Strižinec.
18. 3. 2021|

Slovenští kriminalisté zadrželi vysoké policejní funkcionáře. Obvinili bývalého šéfa kontrarozvědky

Elitní jednotka slovenské policie NAKA zasahuje od středečního rána na několika místech proti současným a bývalým funkcionářům policie a tajné služby. Informují o tom slovenská média. Podle Denníku N vyšetřovatelé obvinili mimo jiné i bývalého policejního prezidenta Milana Lučanského. Mluvčí policejního prezidia uvedl, že policisté obvinili osm lidí, šest jich zadrželi.
2. 12. 2020|

Kdo Slovákům ukradl stát? Dokumentaristce Zuzaně Piussi není odpověď ukradená

Jako zřízení, v němž vyhrává mafie s oligarchy na úkor státu, popisuje Slovensko nejnovější dokument Zuzany Piussi. Výrazná filmařka se českým i slovenským společensko-politickým tématům věnuje opakovaně. Snímek Ukradený stát promítají už od října slovenská kina, česká se připojí 7. listopadu.
1. 11. 2019|

Denník N: Nová Kočnerova nahrávka ukazuje korupci poslanců při volbě prokurátora

Denník N na svém webu zveřejnil část nahrávky a přepis rozhovoru bývalého slovenského generálního prokurátora Dobroslava Trnky s podnikatelem Marianem Kočnerem obviněným v několika kauzách včetně vraždy novináře Jána Kuciaka. Nahrávka poukazuje na korupci poslanců při volbě šéfa prokuratury. Naznačuje také, že Trnka se pokusil vydírat šéfa finanční skupiny Penta Jaroslava Haščáka, za což mu Kočner nadává.
14. 10. 2019|