TÉMA

Škoda Favorit

30 let zpět: „Přijeli jsme se podívat, jak funguje podnik, ve kterém vládne reálný kapitalismus“

Prezident Československé konfederace odborových svazů Richard Falbr spolu s kolegy jednal s vedením společnosti ŠKODA, automobilová a. s. Předmětem jednání byl i spor o přesčasovou práci. Vyrobení dostatečného počtu osobních automobilů Favorit pro domácí trh bylo totiž podmíněno zavedením mimořádných pracovních směn o sobotách. A právě náležité ohodnocení mimořádných směn bylo jádrem sporu mezi vedením společnosti a odbory.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
14. 9. 2022|

30 let zpět: Václav Klaus jednal v Mladé Boleslavi o budoucnosti Škodovky

Automobilovou akciovou společnost Škoda v Mladé Boleslavi navštívil tehdejší ministr financí Václav Klaus. Jednal nejen o dalším vývoji Škodovky, ale také o příčinách nedostatku vozů Škoda Favorit na československém trhu, přičemž jejich cena se měla zvyšovat o devět procent.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
26. 2. 2022|

30 let zpět: Sanace vyšehradské skály

Na vltavské skále pražského Vyšehradu docházelo k drobným sesuvům, proto musela být zabezpečena. Reportáž z 18. ledna 1992 ukazuje končící sanační práce firmy Armabeton. Unikátní záběry vyšehradské skály obehnané lešením umocňují pohledy z výšky jeřábové plošiny.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 1. 2022|

30 let zpět: Autosalon Praha '91 zahájen

Na pražském Výstavišti byl před třiceti lety zahájen Autosalon Praha '91. Završil tím od května probíhající Všeobecnou československou výstavu. Po více než čtyřech dekádách se tak do Československa vrátila mezinárodní výstava nových modelů aut našich a světových značek. Podívejte se, jakou nečekanou novinku tehdy představila kopřivnická Tatra.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 10. 2021|

Jak se Škoda dostala do koncernu Volkswagen. Smlouva byla podepsaná před 30 lety

Přesně před třiceti lety podepsala automobilka Škoda smlouvu o vstupu do koncernu Volkswagen. Německá firma koupila od státu třetinový podíl, většinu získala o tři roky později. Šlo o první přímý prodej státní firmy zahraničnímu zájemci. Postupně se výroba zvýšila na sedminásobek a Škoda se stala největší českou firmou podle tržeb, zisku i počtu zaměstnanců.
28. 3. 2021|

Na Škodu Favorit se dříve stály mnohahodinové fronty, byla nejen symbolem revoluce

Škoda Favorit byla v tuzemském automobilovém světě symbolem revoluce. Koncem osmdesátých let se na vůz i přes velmi vysokou cenu stály mnohahodinové fronty. I díky Favoritu byl o automobilku při jejím prodeji v roce 1990 velký zájem. Továrnu chtělo koupit celkem 22 firem, mezi nimi třeba konsorcium Renault–Volvo, BMW nebo Fiat. Nakonec ji ale získal Volkswagen.
14. 10. 2019|