TÉMA

TVN

Polský prezident Duda vetoval zákon, který má podle kritiků umlčet nezávislou televizi

Polský prezident Andrzej Duda vetoval zákon, který by v zemi omezil většinové vlastnictví televizních či rozhlasových stanic na firmy registrované v EU. Normu, která podle kritiků míří hlavně proti k vládě kritické televizi TVN vlastněné americkou společností, hlava státu vrátila parlamentu k úpravám. Poslanci Sejmu ještě mohou veto hlavy státu přehlasovat třípětinovou většinou, uvedla agentura DPA. Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) však potřebné hlasy nemá, upozorňuje agentura Reuters.
27. 12. 2021Aktualizováno27. 12. 2021, 19:00|

Polský Sejm schválil zákon zaměřený proti TVN. Útok na svobodná média, brání se televize

Polští poslanci přijali novelu zákona, jejímž cílem je podle kritiků umlčet nezávislou televizi TVN. Zákon ještě může vetoval prezident Andrzej Duda. TVN, kterou vlastní americký investor, přijetí zákona o rozhlasovém a televizním vysílání označila za útok vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) na svobodná média. Vláda tvrdí, že zákon ochrání polský mediální prostor před nepřátelskými hráči z Ruska nebo Číny.
17. 12. 2021|

Polský regulátor prodloužil licenci televizi TVN 24, má ale přestat s „porušováním práva“

Polský regulátor prodloužil vysílací povolení televizi TVN 24, která je podle odpůrců vlády hlavním terčem snah o umlčení kritických médií. Zemská rada pro rozhlasové a televizní vysílání po měsících debat sice prodloužila platnost licence o deset let, současně ale vyzvala TVN, aby přestala porušovat polské právo. Jde o to, aby se Američané zbavili většinového podílu, píše opoziční list Gazeta Wyborcza. Připomíná, že v radě není ani jeden zástupce opozice, všechny členy nominovala vládní strana Právo a spravedlnost (PiS).
22. 9. 2021|

Polský Senát zamítl novelu mediálního zákona, která znepokojila Spojené státy

Polský Senát zamítl spornou novelu mediálního zákona, jejímž cílem je podle kritiků umlčet zpravodajskou televizi vlastněnou Američany a kritizující současnou národně-konzervativní vládu. Podle zákona by vysílací společnosti působící v Polsku směly vlastnit jen firmy z Evropského hospodářského prostoru. V Senátu má většinu opozice.
9. 9. 2021|

Polský premiér popírá, že by sporný mediální zákon chtěl umlčet TVN

Polský premiér Mateusz Morawiecki odmítl kritiku kontroverzního návrhu zákona, který má podle jeho odpůrců umlčet vládě nepohodlnou televizi TVN, vlastněnou americkou společností Discovery. Předlohu ve středu večer přijal Sejm, dolní komora parlamentu, ale hlasovat o ní bude ještě Senát, horní komora, kde má těsnou většinu opozice. Podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové je uvedený návrh zákona „negativní signál“.
12. 8. 2021|

Poláci protestovali na podporu televize kritické k vládě. Kabinet ji chce přiškrtit zákonem

V úterý večer demonstrovaly po celém Polsku lidé na obranu svobody médií. Stalo se tak v předvečer rozhodování zákonodárců o návrhu zákona, který má podle odpůrců kabinetu umlčet televizní stanici vlastněnou americkou společností a kritickou vůči nynější polské vládě. „Svobodná média, svobodní lidé, svobodné Polsko“ zněla hesla demonstrací.
10. 8. 2021|

Polští vládní poslanci chtějí zpřísnit vlastnictví médií. Dle odpůrců cílí na kritickou televizi vlastněnou Američany

Skupina poslanců polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) předložila novelu zákona o rozhlasu a televizi, která vyžaduje, aby mediální společnosti působící v Polsku nemohly kontrolovat firmy sídlící mimo Evropský hospodářský prostor. Podle kritiků návrh míří na televizi TVN, jež je kritická vůči vládě a patří americké společnosti Discovery.
9. 7. 2021|

„My versus oni.“ V polské předvolební kampani rezonovalo rozdělení společnosti

Poláci si v neděli zvolí nový parlament. Favoritem je vládní strana Právo a spravedlnost (PiS), kterou volí především východ země, zatímco opoziční Občanská koalice (KO) má příznivce hlavně na západě. PiS ale přibývají voliči i v oblastech dosud nakloněných opozici. Podle polských politologů je právě prohlubování společenského štěpu účinnou předvolební zbraní vládní strany. Polarizující rétorice se ovšem nevyhýbají ani její kritici.
12. 10. 2019|