TÉMA

Antonín Koláček

Soud uznal švýcarský verdikt, který připravil Čmejlu a Diviše o miliardy

Pražský městský soud nepravomocně uznal švýcarský rozsudek, který v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) uložil dvěma českým miliardářům propadnutí části majetku ve prospěch Švýcarska. U Marka Čmejly zahrnuje verdikt zhruba 5,2 miliardy korun, u Jiřího Diviše přibližně 915 milionů korun. Pražský soud tak vyhověl návrhům českého ministerstva spravedlnosti, respektive žádostem švýcarské strany. Pokud rozhodnutí nabydou právní moci, budou propadnutí majetku vykonatelná i na území České republiky.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 14:34|

Soud poslal bývalé manažery Mostecké uhelné na 7,5 a šest let do vězení

Pražský městský soud uznal Antonia Koláčka a Oldřicha Klimeckého vinnými v kauze ovládnutí a privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). Koláček byl odsouzen na 7,5 roku vězení a propadne mu několik set milionů korun z bankovních účtů. Bývalého generálního ředitele společnosti Oldřicha Klimeckého potrestal soud šesti lety vězení a propadnutím peněz zajištěných policií. Verdikt není pravomocný. Bývalí manažeři těžební firmy podle rozsudku způsobili státu podvodem škodu nejméně 2,3 miliardy, když vládě zatajili, že menšinový státní podíl v MUS kupují oni. Škodu mají uhradit. Muži vinu odmítají, proti verdiktu se obratem odvolali.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 22:40|

Žalobce žádá pro Koláčka z kauzy Mostecké uhelné 7,5 roku. Dokazování skončilo po více než čtyřech letech

Státní zástupce žádá pro někdejšího manažera Mostecké uhelné společnosti (MUS) Antonia Koláčka 7,5 roku vězení, propadnutí veškerého majetku a zákaz působení ve vedení firem. Pro dalšího manažera Oldřicha Klimeckého navrhl odnětí svobody od pěti do 7,5 roku. V úterý to uvedl v závěrečné řeči u pražského městského soudu. Obžaloba tvrdí, že manažeři MUS ovládli firmu jejími vlastními penězi a že při její následné privatizaci podvodně způsobili státu škodu ve výši přes dvě miliardy korun. Obsáhlé dokazování v kauze z 90. let v úterý soud dokončil po více než čtyřech letech od zahájení procesu.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 14:44|

Soud zastavil dvě stíhání v kauze Mostecká uhelná

Pražský městský soud pravomocně zastavil stíhání podnikatelů Marka Čmejly a Jiřího Diviše v případu Mostecké uhelné společnosti (MUS). Důvodem je jejich předchozí trest, který podezřelí dostali ve švýcarské větvi kauzy. Uvedl to server Aktuálně.cz. Se zbylými obžalovanými včetně manažera Antonia Koláčka bude české trestní řízení pokračovat.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 17:43|

Pudil svědčil v kauze Mostecké uhelné: Nikdo nevěděl, že Koláček je za firmou Appian

Bývalý člen představenstva Mostecké uhelné společnosti (MUS) Petr Pudil svědčil u Městského soudu v Praze proti svému někdejšímu spojenci a bývalému manažerovi MUS Antonínu Koláčkovi v kauze privatizace uhelné společnosti. Pudil u soudu prohlásil, že ho Koláček ani další obžalovaní neinformovali o tom, že jsou skutečnými vlastníky firmy, která doly ovládla. Podle Koláčka jde o lež.
13. 12. 2019|
90' ČT24

Podle Zaorálka nejsou závěry komise k OKD podložené. Pirát Černohorský oponuje: Máme nové důkazy

Závěry vyšetřovací komise k OKD, která chce podat řadu trestních oznámení, jsou podle ministra kultury a jejího bývalého člena Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nepodložené. Připomněl, že například expremiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) policie již kvůli privatizaci OKD vyšetřovala a případ odložila. Předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti) je ale přesvědčen, že vyšetřovatelé neměli k dispozici všechny důkazy, které dali poslanci dohromady. Důkazů je podle něj dost. Černohorský a další člen komise Josef Hájek (ANO) hovořili o jejích závěrech v Událostech, komentářích. V pořadu 90' ČT24 se práci komise věnoval i její člen Leo Luzar (KSČM).
9. 10. 2019|