TÉMA

Azorské ostrovy

Rajská zahrada v srdci Atlantiku. Azorské Pico a „Modrý ostrov“ jsou světy hortenzií a sopek

Jsou odlehlé, pronikavě zelené, plné krav a sopek. Azorské ostrovy v srdci Atlantiku nabízejí jako jedna z mála oblastí Evropské unie neposkvrněnou přírodu a odpočinek od civilizace. Druhý největší z ostrovů Pico láká na ikonickou sopku či vinařskou krajinu. Sousední menší ostrov Faial zase na obří kalderu či unikátní barevný přístav Horta. Díky mírnému klimatu lze Azory navštívit po celý rok. Slavné hortenzie, jeden ze symbolů souostroví, však kvetou pouze od jara do podzimu. Nejkrásnější sytě modré květy vytváří specifická půda na Faialu, který proto dostal přezdívku Modrý ostrov.
26. 12. 2022|

Portugalské sucho je nejhorší za posledních 1200 let. Trpí víno i olivy

Podle nového výzkumu jsou části Portugalska a Španělska nejsušší za posledních tisíc let. Jedná se o důsledek atmosférického systému vysokého tlaku způsobeného změnou klimatu. Vědci v této studii varují před dlouhodobými dopady, které se už projevují například v produkci vína a oliv.
8. 7. 2022|

Od pondělí se změní podmínky pro návrat z Nizozemska, Norska nebo Slovinska. Země budou červené

Od pondělí se ztíží neočkovaným lidem návrat do České republiky z Nizozemska, Norska, Slovinska a San Marina, na mapě cestovatele budou země červené. Jednodušší to naopak bude z Azorských ostrovů. Změny budou i u dalších států, nemají však podle resortu zdravotnictví vliv na režim při příjezdu do Česka. Testy ve čtvrtek odhalily 306 nově nakažených koronavirem. Je to o pětadevadesát případů více než před týdnem a nejvyšší údaj od poloviny července.
3. 9. 2021Aktualizováno3. 9. 2021, 15:57|

Do Bulharska nejspíš už 22 dní po první vakcíně, vyjednal Kulhánek. Lépe se pojede i do Polska nebo Rumunska

Bulharsko se s velkou pravděpodobností přiřadí k zemím, do nichž budou moci Češi bez omezení přijet už 22 dnů po první dávce vakcíny proti nemoci covid-19. Po pátečním jednání v Sofii to uvedl šéf české diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD). Polsko, Rumunsko a Monako se pak od pondělí na mapě cestovatele posunou do zelené barvy a nebudou zde platit žádné povinnosti při příjezdu.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 20:01|

Hurikán Lorenzo zasáhl Azory a ostrov Man. V Irsku může způsobit záplavy

Hurikán Lorenzo ve čtvrtek udeřil na Velkou Británii a Irsko. Vítr dosahuje místy rychlosti přes sto kilometrů v hodině a hrozí intenzivní srážky. Na ostrově Man se vylila řeka z břehů a uvěznila lidi v jejich domovech. Úřady vydaly jen pro oblast Anglie 43 povodňových výstrah. Ve středu Lorenzo zasáhl západ Azorských ostrovů, kde způsobil menší škody.
3. 10. 2019Aktualizováno3. 10. 2019, 17:48|