TÉMA

Nanebevzetí Panny Marie

Vzácné rukopisy Elišky Rejčky se na čas vrátily do Brna

Vzácné rukopisy spjaté s počátky kláštera na Starém Brně přicestovaly z Vídně na hrad Špilberk. Transport provázela přísná bezpečnostní opatření, na místě byli také policejní těžkooděnci. Rukopisy budou od 1. června součástí výstavy Eliška Rejčka: Dar středověku. Právě Rejčka před sedmi sty lety klášter založila, kvůli tomu nechala zhotovit na své náklady výpravné rukopisy a věnovala je novému konventu cisterciaček.
24. 5. 2023|

U jezera Most má vzniknout nová čtvrť, město už má v rukou studii

Nová obytná čtvrť by měla vzniknout u jezera Most. Domy by stály v území, kde se těžilo hnědé uhlí. Město už připravilo studii. Nová čtvrť by měla stát zhruba v jižní části. Studie pak počítá s postupnou výstavbou čtvrti až pro šest tisíc lidí. Do míst bývalého zdemolovaného starého Mostu by se tak znovu mohl vrátit život.
8. 5. 2023|

Výzkumníci našli pod podlahou baziliky na Starém Brně dosud neznámý hrob

Pod podlahou baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Mendlově náměstí v Brně objevili odborníci dosud neznámý hrob. Další výzkum by měl odhalit, komu patří. Na hrobku narazili, když georadarem mapovali prostor pod chrámem. Hlavním cílem jejich výzkumu přitom bylo upřesnění polohy hrobu zakladatelky kláštera na Starém Brně Elišky Rejčky a jejího druha Jindřicha z Lipé.
12. 4. 2023|

Člověka zahřeje u srdce, když slyší svůj zvon, říká dvanáctiletý zvoník z Plzně

Ke každému zvonu, pokud ho moderně nepohání elektřina, náleží zvoník. Možná nejmladší z nich působí od října v Plzni, v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Brunovi Bezděkovi bylo na podzim dvanáct let. Láska ke zvonům ho provází od útlého dětství. Loni si dokonce nechal ulít svůj vlastní.
24. 12. 2021|

Schody do ústecké šikmé věže jsou na prodej. Výtěžek má přispět k zpřístupnění památky

Konec roku přinese i ukončení prvního prodeje schodů a sbírky ke zpřístupnění šikmé věže gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem. Z prvních 50 schodů se jich zatím prodalo 44. Další sbírku s prodejem Ústecká komunitní nadace vyhlásí zhruba za dva roky, až vejde v platnost změna územního plánu a dostane závazné stanovisko.
2. 12. 2021|

Most ztracený ve vegetaci a bašta u kostela jsou rekonstruovanými památkami roku

Ceny v soutěži Památka roku 2020 získala oprava bašty u evangelického kostela v Čáslavi a rekonstrukce cihlového mostu u letohrádku Portz u Mikulova. Ceny v úterý v panteonu Národního muzea předávali zástupci pořádajícího Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.
22. 6. 2021|

Podzemní parkoviště v centru Hradce Králové je možné, ukázaly sondy

Pod historickým Velkým náměstím v centru Hradce Králové je podle geologických rozborů možné postavit podzemní parkoviště. Ukázaly to sondy, které radnice nechala udělat na konci loňského roku na třech místech na náměstí, uvedl mluvčí radnice Petr Vinklář. Proti stavbě podzemních garáží se loni vyslovili východočeští archeologové. Stavba podle nich ohrozí hodnoty, pro které je území chráněno jako památková rezervace.
26. 1. 2021|

Letošní svatováclavská pouť má být bez větších omezení. Z Vatikánu přijede vlivný kardinál Ouellet

Bez zvláštních hygienických opatření, nebo maximálně s oddělenými sektory pro návštěvníky –⁠ tak by měla vypadat letošní svatováclavská pouť do Staré Boleslavi. Podle pražského arcibiskupství by koronavirová krize neměla tradiční akci výrazně ovlivnit. Nejvýznamnějším hostem bude prefekt Kongregace pro biskupy kardinál Marc Ouellet, který bývá označován za „čtvrtého muže Vatikánu“. Mši odslouží na Mariánském náměstí společně s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.
14. 8. 2020|

„Zázrak na Visle“ vyhnal bolševiky od Varšavy a posunul polské hranice na východ

Bitva o Varšavu, která se před polským hlavním městem rozhořela před sto lety, byla dovršením střetu mezi bolševickou expanzí na západ a úsilím obnoveného Polska o znovunabytí dříve ztracených území na východě. Zcela naplnit se nepodařilo ani jedno. „Zázrak na Visle“ ale zastavil bolševické rozpínání a po poválečných mírových rozhovorech získalo Polsko některá bývalá teritoria zpět.
13. 8. 2020|

S Gottem se lidé mohou rozloučit po celém Česku. Chystají se piety i kondolenční knihy

Česko se loučí se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. Kondolenční knihy mohou lidé podepsat v umělcově rodné Plzni, v Brně, Olomouci nebo Českých Budějovicích. Vzkazy může veřejnost zanechat i v on-line podobě. Spontánní pietní místa vznikla u Gottovy pražské vily nebo jeho chalupy v Doubici na Děčínsku. Budou-li souhlasit pozůstalí, zpěvák bude mít státní pohřeb.
2. 10. 2019Aktualizováno2. 10. 2019, 22:26|