TÉMA

Kondolence

Střelba v Praze šokovala a zarmoutila evropské lídry i Bílý dům. Slovensko nabízí pomoc

Politici z celého světa vyjadřují soustrast rodinám obětí čtvrteční střelby v Praze. „Mé srdce je s těmi, kteří přišli o život při nesmyslné střelbě v Praze, se zraněnými a s lidmi v Česku,“ uvedl americký prezident Joe Biden a nabídl Česku pomoc. Tu je podle premiéra Roberta Fica a prezidentky Zuzany Čaputové připravenou poskytnout i Slovensko. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila, že je šokována nesmyslným násilím, které si vyžádalo několik lidských životů.
21. 12. 2023Aktualizováno22. 12. 2023, 06:00|

Od Izraele po Rusko. Svět kondoluje Maroku po ničivém zemětřesení, pomoc nabízí i česká vláda

Politici z celého světa vyjadřují soustrast Maroku, kde zemětřesení zabilo stovky lidí. Silné otřesy poničily mnoho budov v Marrákeši i v dalších městech, včetně těch historických. Organizace OSN a řada státníků chtějí Maroku poskytnout podporu. Pomoc nabízí také český premiér Petr Fiala (ODS). Do Maroka večer odletí dvoučlenný tým hasičů, který dohodne případné nasazení českých záchranářů. Přepravu by zabezpečila česká armáda.
9. 9. 2023Aktualizováno9. 9. 2023, 20:52|

Současní i bývalí čeští politici posílají kondolence do Londýna

Čeští politici vyjadřují soustrast britské královské rodině po úmrtí královny Alžběty II. Prezident Miloš Zeman ocenil její celoživotní oddanost britské monarchii, podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) zase odešel symbol statečnosti, pracovitosti, oddanosti a lidství. Premiéra Petra Fialu (ODS) zpráva o úmrtí panovnice hluboce zarmoutila.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 22:49|

Tělo zavražděného expremiéra Abeho je v Tokiu. Policie přiznala, že na akci, kde zemřel, byly problémy

Kolona automobilů převážející tělo zavražděného expremiéra Šinzóa Abeho dorazila v sobotu do jeho tokijské rezidence. Tam čekali jeho spolupracovníci z Liberálnědemokratické strany oblečení v černém, aby mu vzdali čest, uvedla agentura AFP. Abe byl postřelen atentátníkem v pátek dopoledne v západojaponské prefektuře Nara během politické kampaně a zraněním podlehl. Pohřeb se uskuteční v úterý. Velitel policie v Naře v sobotu řekl, že nemůže popřít, že na akci, kde byl Abe, byly bezpečnostní problémy.
9. 7. 2022|

S Gottem se lidé mohou rozloučit po celém Česku. Chystají se piety i kondolenční knihy

Česko se loučí se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. Kondolenční knihy mohou lidé podepsat v umělcově rodné Plzni, v Brně, Olomouci nebo Českých Budějovicích. Vzkazy může veřejnost zanechat i v on-line podobě. Spontánní pietní místa vznikla u Gottovy pražské vily nebo jeho chalupy v Doubici na Děčínsku. Budou-li souhlasit pozůstalí, zpěvák bude mít státní pohřeb.
2. 10. 2019Aktualizováno2. 10. 2019, 22:26|