TÉMA

Girona

Protestující na svátek Katalánska zapalovali na tratích pneumatiky, řada vlaků nevyjela

Protestující v Katalánsku v pátek na některých železničních tratích zapalovali pneumatiky, a mnoho vlaků tak vůbec nevyjelo. Tento španělský autonomní region si připomíná svátek La Diada, který v uplynulých letech provázely demonstrace za nezávislost. Letos podobu akcí ovlivnila pandemie koronaviru.
11. 9. 2020|

V Barceloně vyvrcholily protesty. Policie rozháněla demonstranty gumovými projektily

V centru Barcelony kulminovaly několikadenní protesty kvůli vysokým trestům pro katalánské politiky. Zúčastnilo se jich půl milionu lidí. Skupina demonstrantů zaútočila na policisty. Příslušníci zásahových sil k jejich rozehnání použili obušky i střelbu gumovými projektily. Zraněno bylo nejméně 182 lidí.
18. 10. 2019Aktualizováno19. 10. 2019, 12:43|

V Barceloně hořely barikády, katalánský premiér volá po ukončení násilí

Stovky demonstrantů se v Barceloně v noci střetly s policií, někteří zapalovali auta a kontejnery a házeli zápalné lahve. Předseda katalánské vlády Quim Torra vyzval k okamžitému ukončení násilí. Demonstrace jsou reakcí na verdikt španělského nejvyššího soudu, který poslal na devět až třináct let do vězení devět katalánských politiků za referendum o nezávislosti regionu. Čtvrtečního protestu v Barceloně se podle policie opět účastnilo na 25 tisíc lidí.
17. 10. 2019Aktualizováno17. 10. 2019, 17:06|

Do Barcelony směřují tisíce odpůrců rozsudku nad katalánskými politiky. Blokují dopravu

Ve Španělsku pokračují protesty, které vypukly po pondělním rozsudku nad separatistickými politiky. Do Barcelony se vydaly z pěti měst takzvané Pochody svobody, které omezují provoz na silnicích. Zapojilo se do nich asi pětadvacet tisíc lidí, do katalánské metropole mají dorazit v pátek. Španělská vláda zatím odmítla přijmout výjimečná opatření, varovala však, že nevylučuje použití jakýchkoli prostředků k zajištění bezpečnosti v Katalánsku.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 22:07|

Katalánci opět vyšli do ulic. Region si připomíná druhé výročí referenda o nezávislosti

Tisíce stoupenců samostatnosti Katalánska se sešly v Barceloně na manifestaci u příležitosti druhého výročí referenda o nezávislosti tohoto autonomního regionu na severovýchodě Španělska. Podobné demonstrace se konaly i v dalších katalánských městech. Demonstranti naplánovali i pochod k branám vězení v Lledoners, kde je ve vazbě několik členů bývalé katalánské vlády obžalovaných ze vzpoury právě za uspořádání referenda. Soud má rozhodnout do dvou týdnů a separatisté pro případ odsuzujícího verdiktu vyzývají k občanské neposlušnosti.
1. 10. 2019Aktualizováno1. 10. 2019, 22:46|