TÉMA

Červenohorské sedlo

Sníh komplikoval dopravu. Meteorologové prodloužili výstrahu

V Jizerských horách a Krkonoších od nedělního rána připadlo na některých místech i přes 30 centimetrů sněhu, sněžilo až do pondělního večera. Pro nákladní dopravu byla uzavřená silnice 10 z Tanvaldu přes Harrachov a dál do Polska, v Libereckém kraji narazil vlak do spadlého stromu, na Karlovarsku se srazila tři osobní vozidla s nákladním autem. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před sněžením platila nejprve do pondělního odpoledne, týkala se Jizerských hor, Krkonoš, Šumavy nebo Jeseníků. Později ale ČHMÚ výstrahu prodloužil, nově platí do úterních 9:00.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 21:02|

Opravená silnice zlepší dopravu mezi Jesenickem a Bruntálskem. Práce stály 80 milionů

Stavbaři dokončili opravu osmikilometrového úseku frekventované silnice z Bělé pod Pradědem směrem na Videlské sedlo, která je důležitou spojnicí Jesenicka a Bruntálska. Obce i podnikatelé si od toho slibují zlepšení dopravní dostupnosti a zvýšený příliv turistů zejména z Moravskoslezského kraje. Roční opravu horské silnice zkomplikovala letní povodeň, kdy museli poškozenou stavbu dělníci opravit.
10. 9. 2021|

Olomouc si stěžuje na slabou turistickou sezonu, cizinci téměř nejezdí

Do Olomouce míří letos v létě výrazně méně turistů, než bývalo zvykem. Podobně tomu bylo i vloni. Město s druhou největší a také druhou nejstarší památkovou zónou hned po Praze často vyhledávali cizinci. To změnila pandemie covidu. Češi sice do Olomouce jezdí, hotelům a restauracím ale výpadek tržeb nahradí jen zčásti.
17. 7. 2021|

Aktivisté odhalili černé stavby v chráněném území. Slouží jako bary u sjezdovky v Červenohorském sedle

Na dvě černé stavby na Červenohorském sedle upozornilo Hnutí Duha. Obě slouží jako restaurace a bar u sjezdovky. Původně dostaly výjimku od správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO), ta je ale v jednom případě jedenáct let propadlá, v druhém resort stavbu bez povolení rozšířil. Obě budovy teď posuzuje stavební úřad v Šumperku, v krajním případě provozovatelům hrozí jejich odstranění.
12. 6. 2021|

Lanovky jedou na Ještěd nebo Šerák. Na Červenohorském sedle se lyžuje

Po několika měsících nucené odstávky se v pondělí otevřela lanovka z Ramzové na Šerák v Jeseníkách. Lidé se nyní dostanou lanovkou například i na Ještěd. Na Červenohorském sedle spustili i vleky pro lyžaře. Ti mají k dispozici modrou sjezdovku, na které leží zhruba třicet centimetrů sněhu. O víkendu se má spustit také lanovka v Koutech nad Desnou.
10. 5. 2021|

V Jeseníkách platí první lavinový stupeň, sníh si užijí hlavně běžkaři

V Jeseníkách platí první lavinový stupeň z pětibodové škály. Podle horské služby napadlo v noci na neděli deset centimetrů nového sněhu, na hřebeni hor leží zhruba čtvrt metru sněhu. Kvůli větru je však na závětrných lavinových svazích podstatně víc sněhu. Na horách kvůli pandemii stojí lyžařské vleky, zlepšují se však podmínky pro běžkaře, informoval o tom Jiří Hejtmánek z jesenické horské služby.
3. 1. 2021|

Jeseníky strádají. Návštěvnost se kvůli pandemii koronaviru propadla až o dvacet procent

Pandemie koronaviru způsobila za první tři čtvrtletí v Jeseníkách zhruba dvacetiprocentní propad návštěvnosti. Podle ředitele Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Tomáše Raka to pocítili hlavně hoteliéři a majitelé restaurací, finančně bolestný byl letošní rok také pro poskytovatele různých služeb v cestovním ruchu. Podle Raka se zároveň v Jeseníkách změnila klientela, do hor zamířili i movitější klienti.
10. 12. 2020Aktualizováno10. 12. 2020, 13:58|

Do Česka dorazil sníh. Spláchnou jej deště, meteorologové varují před povodněmi

V Jeseníkách napadl první sníh letošního podzimu a zkomplikoval dopravu na tahu mezi Šumperkem a městem Jeseník. V nižších nadmořských výškách bude pršet, v následujících dnech i vydatně. Napršet může i kolem 50 milimetrů srážek za 24 hodin a na horách na severu do středy napadne i víc než 30 centimetrů sněhu. Déšť zvedne hladiny řek, Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ) proto vydal varování před povodněmi.
12. 10. 2020Aktualizováno12. 10. 2020, 13:16|

Poslední etapa rekonstrukce. Silnice přes Červenohorské sedlo bude celý duben zavřená

Začala úplná uzavírka silnice přes Červenohorské sedlo, která je důležitou spojnicí mezi Šumperskem a Jesenickem. Potrvá celý duben, během kterého by měli silničáři dokončit rekonstrukci severní části komunikace. Řidiči musí počítat s objízdnými trasami.
1. 4. 2020|

Začala oprava silnice přes Červenohorské sedlo. Dopravu řídí stavbaři i semafory

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pondělí zahájilo opravu severní části silnice přes Červenohorské sedlo v Jeseníkách. Komunikace, jejíž nejvyšší bod leží 1013 metrů nad mořem, potřebuje po třinácti letech vyměnit asfaltový koberec. Řidiči se tak musí připravit na komplikace, které souvisí s frézováním stávajícího povrchu. Devítikilometrový úsek se bude opravovat postupně.
30. 9. 2019|