TÉMA

Provizorium

168 hodin: Pětina ukrajinských dětí chodí v Česku do provizorních prostor. Školy se obávají, co přinese září

Začaly zápisy ukrajinských dětí do českých škol. Kolik mladých uprchlíků ve skutečnosti v září usedne do lavic, bude záviset nejen na výsledku zápisů, ale také na tom, jak bude pokračovat válka, kterou proti Ukrajině vede Rusko. Do Česka přišlo z napadené země kolem 70 tisíc školou povinných dětí. Do škol začala zatím chodit asi třetina tohoto počtu. Mnoho z nich ale chodí do tříd vytvořených nouzově v provizorních prostorách. O ukrajinských žácích, kteří se vzdělávají v provizorních podmínkách v českých školách, natáčela pro 168 hodin Kateřina Stibalová.
13. 6. 2022|

Americký Senát schválil třetí provizorní financování vlády

Americký Senát schválil zákon o provizorním financování vlády do 11. března. Už dříve tak učinila Sněmovna reprezentantů, nyní je zapotřebí podpis prezidenta Joea Bidena. Stávající finanční prostředky na provoz většiny federálních úřadů by jinak vypršely o páteční půlnoci. Kongres se tak podle agentury Reuters vyhnul trapné situaci, kdy by federální úřady musely v době rusko-ukrajinské krize omezit řadu činností.
18. 2. 2022|

První měsíc rozpočtového provizoria končí. Někteří provozovatelé sociálních služeb nemají na výplaty

Končí první měsíc rozpočtového provizoria. Došlo kvůli němu ke zpožděním plateb pro některé poskytovatele sociálních služeb nebo odsunutí nových registrací filmových pobídek. Hrozí i potíže s proplacením armádních zakázek. V rámci provizoria může stát každý měsíc vyplácet jednu dvanáctinu schváleného rozpočtu z loňska. Vláda očekává, že hospodaření v provizoriu skončí nejpozději za dva měsíce.
28. 1. 2022|

Rozpočtové provizorium pozastavilo zabezpečování železničních přejezdů

Správa železnic musí kvůli státnímu rozpočtovému provizoriu odložit modernizace některých železničních přejezdů. Zrušila proto chystané tendry na zvýšení jejich bezpečnosti. Pokračovat zatím mohou jen ty stavby, u kterých už stavební firmy podepsaly smlouvy. V jihočeských Vodňanech je jedna z takových tratí, na které mělo dojít ke zvýšení bezpečnosti přejezdů třeba přidáním závor. Zatím se to ale nestane.
13. 1. 2022|

Stát hospodaří v provizoriu. Schillerová odhaduje loňský schodek na 420 miliard

Nový schválený rozpočet není, Česko se druhým dnem řídí provizoriem vycházejícím z pravidel loňského hospodaření. To podle odhadu autorky loňského rozpočtu, exministryně financí Aleny Schillerové (ANO), skončilo schodkem kolem 420 miliard korun, tedy asi o osmdesát miliard nižším, než schválený rozpočet předpokládal. I tak je to nejhorší výsledek hospodaření v historii České republiky.
2. 1. 2022|

Rozpočet už teď neodpovídá realitě, kritizuje Kalousek. Provizorium by podle něj neuškodilo

Poslanci díky hlasům vládních stran a komunistů schválili ve středu základní parametry rozpočtu. Nikdo se však netají tím, že 320miliardový schodek nejspíše nebude reálný. Všeobecně se hovoří o dosud nejasném vlivu daňového balíčku s případným zrušením superhrubé mzdy, opoziční poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09) považuje za zásadní problém i to, že druhá vlna koronavirové pandemie zasáhla Česko silněji, než předpokládala prognóza, z níž ministerstvo financí při sestavování rozpočtu vycházelo. Poslanec vládní ČSSD Roman Onderka přesto trvá na tom, že je potřeba rozpočet, byť nepřesný, včas schválit a vyhnout se provizoriu. Poslanci diskutovali v Událostech, komentářích.
12. 11. 2020|
Newsroom ČT24

V bundě, čepici a potmě. Po požáru pracují novináři Economie v provizorních podmínkách

Největší zpravodajský newsroom v Česku je už tři týdny bez elektřiny. V budově vydavatelství Economia totiž vyhořela elektroinstalace. Třeba tým Hospodářských novin, Aktuálně.cz nebo Respektu tak musí pracovat v provizorních podmínkách. Vydávají ale v běžném režimu dál. Jak se jim to daří? Kde a jak píší? Téma pro nedělní vydání pořadu Newsroom ČT24.
12. 1. 2020|

Vyhořelou farmu Apolenka čeká další zima v provizoriu. Peníze od pojišťovny na opravy nestačí

Farmu Apolenka, kterou neznámý žhář téměř před rokem podpálil, čeká další zima v provizoriu. Na obnovu vyhořelých prostor totiž stále nemá peníze. Částku, kterou vedení farmy očekávalo od pojišťovny, nedostalo. Pojišťovna ale zdůrazňuje, že výše pojistného plnění vždy odpovídá sjednanému pojištění. Situací se nyní zabývají právníci.
30. 9. 2019|