TÉMA

Folklor

Velké Bílovice plánují otevřít půjčovnu krojů. Chtějí zachovat lidové tradice

Velké Bílovice na Břeclavsku se snaží o záchranu folkloru a místních krojů. Od lidí chtějí vykoupit nepoužívané kroje a vytvořit půjčovnu. Měla by sloužit hlavně těm, kteří na vlastní kroj třeba nemají peníze. Město hodlá pomocí půjčovny přispět také k uchování lidových tradic. Bílovice jsou totiž největší vinařskou oblastí a folklor k nim patří.
11. 5. 2023|

V Eurovizi bude Česko reprezentovat kapela Vesna

V národním kole Eurovize zvítězila na základě hlasování diváků dívčí kapela Vesna. Bude tak reprezentovat Českou republiku v květnu na soutěži ve Velké Británii. V národní soutěži byli ještě Markéta Irglová, držitelka Oscara za nejlepší filmovou píseň Falling Slowly z filmu Once, písničkář Rodan, česká zpěvačka s arménskými kořeny Pam Rabbit a Michaela Charvátová vystupující pod uměleckým jménem Maella.
7. 2. 2023|

Folklore is not dead, tvrdí výstava. Jen ho místo krojů zajímá spíš nacionalismus nebo gender

„Vracíme se k tradici, ale ne tak, jak se vraceli naši předkové, s nostalgií a patosem, ale snažíme se si z minulosti brát něco, co je platné i v současnosti,“ domnívá se Petra Mazáčová, kurátorka výstavy Folklore is not dead. Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem na dílech převážně českých a slovenských výtvarných umělců ukazuje, jak současné umění odkaz folkloru vnímá.
12. 8. 2022|

Cimbálová muzika Harafica dovezla do USA folklor i cimbál

Slovácká cimbálová muzika Harafica vyrazila na americké turné. Publiku za oceánem představí tradiční moravské lidové písně i klasickou a moderní hudbu. Soubor z Uherského Hradiště už za sebou má několik zahraničních cest.
4. 2. 2022|

Stovky krojovaných Hanáků prošly Tovačovem, město hostilo folklorní festival

Pestrobarevný průvod bezmála pěti stovek krojovaných Hanáků a Hanaček prošel ulicemi Tovačova na Přerovsku. Město hostilo dvanáctý ročník folklorního festivalu Setkání Hanáků. Do Tovačova se sjeli členové národopisných tanečních a hudebních souborů z různých koutů Hané i vzdálenějších míst Česka, kteří udržují kulturní odkaz svých hanáckých předků. Součástí programu bylo také předání hodového práva a vystoupení jednotlivých souborů na nádvoří zámku a v přilehlém parku.
28. 9. 2021|

30 let zpět: Velikonoce v Rožnově pod Radhoštěm

Valašský skanzen v Rožnově pod Radhoštěm přilákal na Velikonoční neděli ty, kteří si chtěli užít pravou atmosféru svátků jara. O lidové zvyky a tradice se postarali členové folklorních souborů Ondřejnica a Polajka. A jaké speciality mohli návštěvníci ochutnat nebo si odnést s sebou domů?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
31. 3. 2021|

Pohádky, které přetrvaly tisíciletí. Kořeny některých mohou sahat až do starověkých časů nebo doby bronzové

Vánoce bez pohádek si lze v dnešní době jen těžko představit. Ať už během Štědrého večera sáhneme po knížce nebo televizním ovladači, vyprávění dětských příběhů je v mnoha českých domácnostech zažitým zvykem, stejně jako ozdobený stromeček nebo kapr. Pohádková tradice však sahá hlouběji, než se může na první pohled zdát. Některé z příběhů přitom mohou pocházet z nejrůznějších koutů světa nebo pramenit z legend starých tisíce let. Jako třeba Popelka, které poprvé „princ“ mohl obouvat střevíček ve středověké Číně.
25. 12. 2020|

Vsetín se rozloučil s Helenou Galetkovou. Přes třicet let pečovala o valašský folklor

V pátek odpoledne se lidé rozloučili s dlouholetou ředitelkou vsetínského folklorního spolku Jasénka Helenou Galetkovou. Zemřela náhle ve věku sedmašedesáti let v sobotu. V roce 2013 dostala od města Vsetín Cenu pro osobnost neziskového sektoru, a to za celoživotní přínos pro oblast folkloru a kultury.
1. 11. 2019|

Naše zvony pěkně znějí v hudebním filmu k poctě folkloru a krajině

Oslavou lidové poezie a české krajiny je nezávislý hudební film, který natočili mladí tvůrci z folklorního souboru. Ke vzniku padesátiminutového lyrického příběhu Naše zvony pěkně znějí stačily lidovým muzikantům dva víkendy v přírodě a sto tisíc korun.
30. 9. 2019|