TÉMA

Zahrádky

Potraviny zdražují, lidé obnovují domácí chovy a sami pěstují zeleninu i ovoce
Nejen ceny energií a pohonných hmot trápí české domácnosti, zdražují také některé potraviny. Například mouka v březnu zdražila meziročně o víc než 30 procent, stejně tak máslo. Rostou i ceny masa. Čeští řezníci se potýkají se změnami cen, nedostatkem některých druhů masa a poklesem zájmu zákazníků. Problémy mají také chovatelé prasat.
1. 5. 2022|daz
Konflikt na Ukrajině dostává nový rozměr. Po ropě a plynu se bojuje i o obilí
Válka na Ukrajině nekončí, naopak nové problémy se znovu a znovu dostávají na povrch. Po ropné a plynové otázce konfliktu se čím dál více projevuje také pomyslný „boj o zrno“, který dostává v jedné z nejúrodnějších oblastí světa zcela nový význam. Také proto, že Rusko uvedlo, že bude své potraviny a plodiny vyvážet jen do přátelských zemí.
10. 4. 2022|
Nejkrásnějších nádraží je v Česku třináct, další již nepřibudou. Soutěž podle organizátorů ztratila smysl
Místo tradičního vyhlášení nejkrásnějšího nádraží roku oznámili organizátoři ankety, že po patnácti letech končí. Ztratila podle nich smysl, zejména proto, že kvůli automatizaci provozu mizí z nádraží personál, a tak o mnoho stanic již nemá kdo pečovat.
9. 11. 2021|
Praha požaduje úpravy restauračních zahrádek v centru. Provozovatelé to mají za likvidační
Magistrát zrušil povolení pro dvě desítky restauračních zahrádek v centru Prahy. A požaduje úpravy, aby úzké ulice byly lépe průchozí a na zahrádkách stály pouze stoly, židle a slunečníky. Restauratéři to odmítají s tím, že zmenšení zahrádek je pro ně nedlouho po covidových restrikcích likvidační.
25. 9. 2021|
Smí se na pivo i na Shakespeara, zatím však jen ven. Na prvním stupni zcela končí rotační výuka
S novým týdnem začíná platit čtvrtý rozvolňovací balíček, byť neúplný. Jeho součástí je otevření zahrádek restaurací, možnost pořádat kulturní akce venku i otevření fitness a vnitřních sportovišť – vše při splnění přísných podmínek včetně podstoupení testu na koronavirus. Zavřené naopak ještě zůstávají hotely. Na prvním stupni základních škol končí rotační výuka, na druhém stupni trvá už jen v některých krajích. K tomu se ještě s novým týdnem rozšiřuje možnost přihlásit se k očkování proti covidu-19 na věkovou skupinu 40 až 44 let.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 12:02|
Restaurace nebudou muset kontrolovat u hostů testy, řekl Havlíček
Restauratéři nebudou muset podle ministra průmyslu a obchodu a současně ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) kontrolovat, zda jsou hosté testovaní, očkovaní nebo prodělali covid-19. Zodpovědnost bude na zákaznících, doklad budou muset předložit případné kontrole. Havlíček zároveň oznámil, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se vzdá funkce.
14. 5. 2021Aktualizováno14. 5. 2021, 15:09|
Od příštího týdne se otevřou zahrádky restaurací i venkovní kulturní akce, rozhodla vláda
Kabinet rozhodl, že se od příštího pondělí otevřou zahrádky restaurací. Informoval o tom ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Restauratéři ale upozorňují, že nemohou po hostech vyžadovat test, jak nařídila vláda. Ministři zároveň podpořili, aby se žáci prvního stupně vrátili od příštího týdne k výuce bez rotací. Od 17. května bude možné také pořádat kulturní akce venku až pro 700 lidí.
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 20:11|
S hotely, zahrádkami i úplným koncem rotační výuky počkejte, doporučila ministrům odborná skupina MeSES
Meziresortní skupina pro epidemické situace (MeSES) doporučila vládě, aby počkala se schválením dalšího balíčku uvolnění opatření. Vláda by mohla již od následujícího týdne povolit restaurační zahrádky, částečné otevření hotelů a také plošně ukončit rotační výuku. Podle MeSES by bylo vhodné počkat ještě týden.
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 13:52|
Budeme klidná obec, těší se starosta Kravař. Od dopravy jim pomáhá nový obchvat
Nový obchvat na silnici I/15 od úterý odvádí tranzitní dopravu z Kravař na Českolipsku. Stavba trvala dva roky a přišla na zhruba 177 milionů bez DPH. V budoucnu by na projekt měly navázat také obchvaty nedalekých Stvolínek a Zahrádek, jejich příprava je ale podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla teprve na začátku.
5. 11. 2019|
Deset let nic. A nyní Hradec Králové zdražil zahrádkářům nájmy až dvacetkrát
Zahrádkaření v takzvaných osadách v Hradci Králové bude od října výrazně dražší, v některých případech až dvacetkrát. Radnice zvýší nájemné za pozemky ze současné koruny za metr čtvereční na deset. Plocha pod chatou vyjde ještě dráž. A tak se někteří místní obávají, že se budou muset svého koníčku vzdát. Magistrát vysvětluje, že jen dorovnal ceny na úroveň jiných, stejně velkých měst.
30. 9. 2019|