TÉMA

SÚJB

Dana Drábová zůstane šéfkou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

Šéfkou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) bude nadále Dana Drábová. Ve středu by ji měla s účinností od 1. listopadu jmenovat vláda poté, co dosavadní šéfka úřadu uspěla ve výběrovém řízení. Uvedl to v pondělí server Aktuálně.cz, který se odvolává na vládní materiál k výběrovému řízení. Drábová je v čele úřadu od roku 1999, svou účast v řízení nekomentovala.
23. 10. 2023|

ČVUT spustila svůj druhý jaderný reaktor, získala tak prvenství mezi univerzitami

V Česku byl spuštěn celkově desátý jaderný reaktor. Provoz svého druhého školního štěpného reaktoru VR-2 zahájila Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská (FJFI) ČVUT v Praze. Využívat ho bude pro výuku a vědeckou činnost. Celkové náklady na reaktor činily kolem 15 milionů korun. Proces k výstavbě reaktoru fakulta zahájila v roce 2014, samotná výstavba trvala rok.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 11:19|

Přišla jsem o životní jistotu. Konvence už neplatí, říká k ruskému útoku na jadernou elektrárnu Drábová

Svět, kde bylo možné se spolehnout na to, že se na jaderné elektrárny neútočí, skončil. Únik radiace na jihu Ukrajiny by neznamenal pro obyvatele Česka přímé ohrožení, podotýká v rozhovoru pro ČT24 ředitelka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Rusko v týdnu během útoků na Ukrajině zasáhlo jeden z bloků Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě země. Energetické bloky zůstaly nedotčeny, radiace neuniká.
5. 3. 2022|

Příprava nového jaderného bloku v Dukovanech má zpoždění až pět let, varuje Drábová

Plánovaný nový blok jaderné elektrárny Dukovany bude reálně připraven ke spuštění nejdřív mezi lety 2038 až 2040. Proti původním plánům má příprava při zachování současné legislativy zhruba tří až pětiletý skluz. V rozhovoru pro agenturu ČTK to řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová.
29. 9. 2019|