TÉMA

Otmar Oliva

Ve Velehradu se konají Dny lidí dobré vůle. Letos připomínají sto let od úmrtí arcibiskupa Stojana

Ve Velehradu na Uherskohradišťsku začaly Dny lidí dobré vůle. Připomínají příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Běžně se jich účastní kolem třiceti tisíc lidí. Letošní slavnosti jsou také připomínkou 100 let od úmrtí olomouckého arcibiskupa a politika Antonína Cyrila Stojana. Vrcholem programu bude středeční národní pouť, kterou každoročně navštěvují také zástupci Vatikánu.
4. 7. 2023Aktualizováno4. 7. 2023, 23:30|

Posvátné umění vznikalo i v nesvaté době. Od Medka či Čermáka, ale i díky farníkům

Téměř dvě stovky exponátů představuje Muzeum umění Olomouc na výstavě Posvátné umění v nesvaté době. Věnuje se období komunistického režimu – etapě československých dějin, která sakrálnímu umění nepřála. Přesto vznikla řada duchovních uměleckých děl a projektů od umělců jako Mikuláš Medek nebo Otmar Oliva. Součástí výstavy jsou i nerealizované architektonické projekty.
8. 11. 2022|

Z Uherského Hradiště na světovou scénu. Střední uměleckoprůmyslová škola slaví 80 let

Osmdesáté výročí založení si připomíná Střední uměleckoprůmyslová škola (SUPŠ) v Uherském Hradišti. Kulaté narozeniny slaví ve velkém stylu: výstavou prací svých absolventů. Mnozí z nich se dokázali prosadit i daleko za hranicemi.
31. 10. 2019|

Likvidaci klášterů v Československu bude připomínat dvoumetrová pamětní deska od Otmara Olivy

Slévači ateliéru Otmara Olivy ve Velehradu odlili pamětní desku k 70. výročí Akce K, během které státní bezpečnost v roce 1950 likvidovala české kláštery. Práce na zhruba dva metry vysoké desce začaly v pátek už ve tři hodiny ráno. Na jedné části pamětní desky se objeví i muklovské číslo Otmara Olivy, kterého komunisté na přelomu 70. a 80. let věznili.
27. 9. 2019|