TÉMA

Jo Coxová

Britské poslance by mohli při setkání s voliči chránit policisté

Britská ministryně vnitra Priti Patelová oznámila, že se zvažuje poskytnutí policejní ochrany poslancům při pravidelném setkávání s voliči. Krok souvisí s páteční vraždou konzervativního poslance Davida Amesse, ke které došlo právě během setkání s voliči ve městě Leigh-on-Sea. Z vraždy poslance je podezřelý 25letý Brit somálského původu Ali Harbi Ali. Zatčen byl krátce po činu na základě zákona o terorismu.
17. 10. 2021|

Útok na poslance Amesse byl teroristický čin, uvedla britská policie

Policie označila páteční útok nožem na britského poslance Davida Amesse za teroristický čin. Konzervativce napadl během setkání s voliči v Leigh-on-Sea pětadvacetiletý muž, který byl krátce po činu zadržen. Podle BBC zřejmě pochází ze Somálska. Soud mu v sobotu večer prodloužil vazbu do 22. října. Na místo činu v sobotu dorazil premiér Boris Johnson společně s vůdcem opoziční Labouristické strany Keirem Starmerem.
16. 10. 2021Aktualizováno16. 10. 2021, 19:40|

Před pěti lety byla Jo Coxová zvolena do sněmovny. Její život ukončil britský neonacista

Přesně před pěti lety byla do dolní komory britského parlamentu zvolena Jo Coxová. Čtyřicetiletá humanitární pracovnice byla členkou Labouristické strany a velkou zastánkyní setrvání země v Evropské unii. O rok později, týden před referendem, ji britský neonacista třikrát postřelil a patnáctkrát bodnul. „Britain First!“ zařval podle svědků těsně před vraždou.
7. 5. 2020|

Většina Britů schvaluje násilí proti poslancům i rozpad království, jen aby ve věci brexitu bylo po jejich

Většina Britů se domnívá, že násilí vůči poslancům nebo při demonstracích má smysl, pokud by přineslo jimi preferované řešení situace kolem brexitu. Plyne to z průzkumu veřejného mínění, který uskutečnily Edinburghská a Cardiffská univerzita. Ten také ukázal, že většina zastánců odchodu z EU je ochotná obětovat jednotu Spojeného království i ekonomickou prosperitu.
26. 10. 2019|

Památku zavražděné poslankyně Coxové uctíme dokončením brexitu, řekl Johnson. Spustil bouři

Útočného projevu premiéra Borise Johnsona v parlamentu si ve velkém všímají téměř všechny britské deníky. Johnson čelí za útočná a pobuřující vyjádření nebývalé vlně kritiky. Hněv zákonodárců vyvolala i jeho slova na adresu labouristické poslankyně a zastánkyně setrvání země v EU Jo Coxové zavražděné týden před referendem v roce 2016. Johnson prohlásil, že nejlepším způsobem, jak uctít její památku, je „dotáhnout brexit do konce“. Opoziční poslanci považují jeho slova za „ostudná a odporná“.
26. 9. 2019Aktualizováno26. 9. 2019, 16:06|