TÉMA

Webová stránka

Weby ministerstva vnitra a policie čelily kybernetickému útoku

Webové stránky ministerstva vnitra a policie čelily v úterý ráno zhruba dvouhodinovému kybernetickému útoku. Mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška uvedl, že stránky nefungovaly kvůli takzvanému DDoS útoku. Stejný druh útoku zaznamenalo Letiště Praha, událost však podle prohlášení neměla vliv na jeho provoz. Pod útokem se ocitly rovněž weby české vlády, sněmovny či Senátu. Za činem stojí údajně proruská skupina NoName057, jak sdělila společnost GenDigital, která vznikla spojením výrobců antivirových programů Avast a NortonLifeLock. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už předtím řekl serveru Deník N, že jednou z vyšetřovacích verzí je útok ruských hackerů.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 14:58|

Vzniká pocitová mapa Jizerských hor. Má ukázat, co návštěvníkům chybí

Studentka Technické univerzity v Liberci (TUL) Helena Hlávková v rámci své doktorské práce zjišťuje, co chybí návštěvníkům Jizerských hor. Využívá k tomu aplikaci Pocitová mapa Jizerských hor. Do výzkumu se může zapojit každý, stačí na vstupním místě do hor načíst QR kód ze samolepky a vybrat z nabízených možností, přímo v mapě lze označit, kde chybí parkoviště, odpadkový koš nebo třeba toaleta, ale i místa, s nimiž je návštěvník spokojen.
16. 10. 2023|

Webové stránky vlády čelí podle Strakovy akademie masivnímu útoku

Webové stránky vlády čelí v posledních dnech masivním DDoS útokům, uvedla v pátek Strakova akademie na Twitteru. I přes efektivní obranu podle ní mohou být stránky v některých momentech a z některých sítí nedostupné. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozornil na zvýšené riziko takzvaných DDoS útoků proti Česku a tuzemským subjektům v úterý. Informoval, že eviduje výrazný nárůst počtu kybernetických útoků tohoto typu.
4. 11. 2022Aktualizováno4. 11. 2022, 17:31|

Kyberútok na ŘSD provedli profesionálové, zašifrovali data, oznámil úřad pro kyberbezpečnost

Kybernetický útok na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) byl podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) na profesionální úrovni. Šlo o ransomware, který zašifroval data. NÚKIB zná útočníka, z taktických důvodů jej nyní nezveřejní, informovala v pátek mluvčí NÚKIB Alena Minxová. Kybernetickému útoku čelilo ŘSD v úterý.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 14:48|
Volby 2020

Sedm stran a čtrnáct kandidátů do Senátu neoznámilo včas webové stránky a účet. Hrozí jim pokuta

Sedm stran a uskupení ze 78 nedodalo před krajskými volbami včas adresu internetových stránek a volební účet Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Web ani účet nedodalo čtrnáct kandidátů do Senátu ze 74, dalších 14 je dodalo pozdě. Hrozí jim pokuta deset až sto tisíc korun. Všechny sněmovní strany povinnost splnily. Volby proběhnou 2. a 3. října, druhé kolo senátních o týden později.
7. 9. 2020|

Proč nemůžu do kina ani k babičce? ČT :D informuje děti o koronaviru a nabízí vzdělávací hry

Web ČT :D zprovoznil infostránku o koronaviru pro děti, na které radí, co dělat, když děti nemůžou navštěvovat školu. Zároveň nejmenším vysvětluje koronavirus i důvody současných opatření. Kreativní producentka Centra dramaturgie nových médií ČT Štěpánka Sunková řekla, že informace by měly dostávat i děti – jen v jiné formě. ČT :D zároveň chystá propojení s projektem UčíTelka, který v pondělí startuje na ČT2.
14. 3. 2020|

Stav ovzduší v Olomouci mohou lidé sledovat na nové interaktivní mapě

Aktuální i historické informace o kvalitě ovzduší v různých částech Olomouce nově nabízí lidem interaktivní mapa, kterou na svých webových stránkách zprovoznil magistrát. Mapa obsahuje také údaje o tom, jaký podíl mají na celkovém znečištění ovzduší jednotlivé zdroje. Hanácká metropole je s kvalitou vzduchu dlouhodobě na štíru, několik dní v zimě bývají ve městě vyhlašovány smogové situace.
8. 10. 2019|

Lidé z jihu Čech žádali o dotace a systém kolaboval. Kraj mluví o možném útoku hackerů

Jihočeský kraj přijal v pondělí od šesti ráno do jedné odpoledne zhruba 3900 žádostí o dotace na výměnu starých kotlů. Systém v první části dne kolaboval, fungoval velmi zpomaleně. Objevilo se velké množství duplicitních žádostí, nepřístupné byly i webové stránky kraje. Jednou z variant podle kraje je, že systém napadli hackeři.
23. 9. 2019|