TÉMA

Jesle

Do jeslí u Montrealu narazil autobus, dvě děti zemřely

Dvě děti přišly o život a dalších šest utrpělo zranění, když v kanadském městě Laval nedaleko Montrealu narazil do budovy jeslí autobus městské hromadné dopravy. Řidič autobusu skončil ve vazbě a čelí obviněním ze zabití a nebezpečné jízdy, informuje zpravodajská společnost CBC. Šéf místní policie agentuře AFP řekl, že vyšetřovatelé mají jeho čin za úmyslný.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 22:17|

Sněmovna schválila omezení marketingu po telefonu, konec pandemické pohotovosti neprošel

Koalice Spolu se pokoušela navrhnout projednání zrušení pandemické pohotovosti, nezískala však k tomuto kroku podporu. Sněmovnou neprošlo ani hlasování o předloze o přeměně dětských skupin, přes nesouhlas ministyně práce Jany Maláčové (ČSSD) jej poslanci vrátili do druhého čtení. Komora naopak schválila novelu telekomunikačního zákona, která by měla mimo jiné zpřísnit pravidla pro oslovování zákazníků po telefonu. Poslanci si také odhlasovali, že se dostavby Jaderné elektrárny Dukovany nebudou účastnit ruské a čínské firmy.
16. 6. 2021Aktualizováno16. 6. 2021, 21:06|

Sněmovna schválila návrh odškodnění protiprávně sterilizovaným ženám

Poslanci schválili návrh odškodnění protiprávně sterilizovaných žen. Předlohu nyní dostane k posouzení Senát. Projednávaly se také úpravy dětských skupin, které dříve vznikaly v reakci na chybějící místa v mateřských školách. K hlasování o jejich přeměně na jesle ale nedošlo. Podle kritiků předloha skupiny zlikviduje, ministryně Maláčová ji hájila. Sněmovna také v prvním čtení podpořila novelu poslanců ČSSD, jejímž cílem je zmírnit podmínky pro přiznání ošetřovatelského volna.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 15:18|

Poslanci podpořili přeměnu dětských skupin na jesle, řešili i zvýšení přídavků na děti

Vládní návrh na přeměnu nynějších dětských skupin na jesle s přísnějšími pravidly míří ve sněmovně do závěrečného schvalování. Dětské skupiny by podle vlády měly přestat existovat do konce srpna 2024. Poslanci také projednali zvýšení přídavku na děti, podle vládní novely by měly vzrůst o 26 procent, neshodli se ale na tom, které rodiny by měly na dávky nárok. Sněmovna se ještě předtím odpoledne sešla na řádné schůzi, hlasování o pokutách podnikatelům za porušování protikoronavirových restrikcí ale opět odložila.
23. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 20:13|

Poslanci podpořili změnu dětských skupin na jesle i novelu cizineckého zákona. Interpelovali vládu

V souvislosti s novým vydáváním dokladů pro občany Evropské unie bude asi přesněji vymezen okruh lidí, kteří budou považováni za jejich rodinné příslušníky. Předpokládá to návrh cizineckého zákona, který ve čtvrtek podpořili poslanci. Nyní normu posoudí bezpečnostní výbor. Sněmovna dále podpořila návrh na přeměnu nynějších dětských skupin na jesle. Poslanci se odpoledne také věnovali interpelacím na členy vlády.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 18:21|

Dětské skupiny mají podle vlády skončit. Větší děti půjdou do školek, menší do jeslí

Dětské skupiny v Česku se začátkem školního roku 2024/2025 nejspíše zaniknou. Místo nich by měli rodiče dávat menší děti do jeslí, jejichž provoz se rozšíří. V nich budou moci být děti do srpna následujícího po jejich třetích narozeninách. Návrh ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) schválila vláda, nejde ale ještě o definitivní verdikt nad dětskými skupinami, protože příslušná novela musí ještě projít parlamentem. Opozice přitom hovoří o riziku likvidace zařízení pro péči o menší děti.
20. 7. 2020Aktualizováno20. 7. 2020, 21:29|

V koalici je podle Maláčové shoda na změně dětských skupin na jesle

Koaliční strany se shodly na tom, že by se dětské skupiny mohly přeměnit na jesle. Shoda ale zatím není na tom, jak velký příspěvek na místo pro dítě by jim měl stát poskytovat. Při návštěvě dětských skupin v Akademii věd to řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Návrh novely se změnou pravidel dostane vláda a pak parlament.
15. 1. 2020|

Zdvojnásobí se doba, kterou může dítě do dvou let strávit v jeslích, aniž by rodiče přišli o příspěvek

Počet hodin, na které mohou rodiče dávat děti mladší dvou let do jeslí a nepřijít přitom o rodičovský příspěvek, se zdvojnásobí. Stoupne ze 46 na 92 hodin měsíčně. Změnu poslanci odsouhlasili společně s navýšením příspěvku na 300 tisíc korun. Novelu svým podpisem stvrdil prezident Miloš Zeman.
21. 12. 2019|

Jesle se vrací. Maláčová chce přejmenovat dětské skupiny a platit je z rozpočtu

V Česku by od roku 2021 mohly znovu začít fungovat státem dotované jesle. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) navrhuje, aby vznikly ze stávajících dětských skupin. Na místo pro dítě pracujících či studujících rodičů, jemuž by ještě nebyly čtyři roky, by pak zařízení mohlo z rozpočtu dostávat pět tisíc korun měsíčně. Rodina by za pobyt dítěte v jeslích zaplatila za měsíc nejvýš třetinu minimální mzdy, nyní je to 4450 korun.
23. 9. 2019Aktualizováno23. 9. 2019, 13:28|