TÉMA

Šaman

„Pohodlný způsob, jak izolovat“. Advokát stíhaného šamana popsal, jak Rusko zneužívá psychiatrii

Šamana Alexandra Gabyševa ruské úřady navzdory posudkům lékařů už tři roky drží v léčebně pro duševně choré. Proslavil se před čtyřmi lety pěší poutí z Jakutska do Moskvy. Mířil na Rudé náměstí, kde chtěl provést rituál a vyhnat z Kremlu Vladimira Putina. Úřady ale Gabyševa zadržely. V kinech teď o něm promítají dokument, na kterém se podíleli i čeští filmaři. Česká televize natočila rozhovor s jeho právníkem Alexejem Prjanišnikovem. Advokát mnoha politických vězňů popsal zneužívání psychiatrických léčeben v současném Rusku.
29. 3. 2024|

Drogy v Evropě užívali už lidé z doby bronzové, ukazuje španělský výzkum

Lidé v době bronzové dlouhodobě a soustavně konzumovali drogy. K tomuto závěru došla skupina španělských vědců, která analyzovala zbytky vlasů z pohřebiště na ostrově Menorca, informuje o tom deník El País. Podle výzkumníků, jejichž práci zveřejnila revue Scientific Reports, jde o první přímý důkaz používání drog v Evropě v tak dávné době.
7. 4. 2023|

Kordysovi, odsouzení za obchod s nápojem šamanů, dostanou od prezidenta milost

Manželé, kteří dostali mnohaleté vězení za nelegální obchody s psychotropním nápojem, dostanou milost od prezidenta Miloše Zemana. Oznámil to ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Trest pro Jaroslawa a Karolínu Kordysovi vzbudil pozornost i ve srovnání s tím, že za činy jako znásilnění trestaly soudy v některých případech v poslední době mírněji.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 20:27|

Šaman z Francouzské ulice měl nejspíš tmavou pleť a trpěl bolestmi, zjistili antropologové

Šaman z doby lovců mamutů, pohřbený v místech dnešní Francouzské ulice v Brně, za života trpěl silnými bolestmi. Podle antropologického výzkumu je to patrné ze zbytků kostí postižených dlouhodobým zánětem. Nemoc byla chronická, patrně infekčního nebo metabolického původu. Možná to byl právě prožitek bolesti, který muži otevíral cestu k šamanským rituálům.
9. 8. 2022|

Nápoj peruánských šamanů ayahuasca. Ostravský soud poslal za obchod s drogou do vězení dva Poláky

Za nelegální obchody s psychotropním nápojem připraveným podle starého receptu peruánských šamanů udělil Krajský soud v Ostravě polskému manželskému páru nepravomocně tresty 5,5 a 8,5 roku vězení. Podmínku dostal třetí obžalovaný, který se na dovozu nápoje ayahuasca z odvaru z lián podílel. Soud všechny vyhostil ze země a zabavil jim domek na Novojičínsku. Odsouzení od svých klientů inkasovali přes deset milionů korun. Nápoj ayahuasca je v Česku na seznamu drog.
28. 1. 2022Aktualizováno28. 1. 2022, 13:50|

Sibiřského šamana, který chtěl vyhnat Putina z Kremlu, propustili z nucené psychiatrické léčby

Sibiřského šamana Alexandra Gabyševa propustili z psychiatrické léčebny, kde podstupoval nucenou hospitalizaci. Oznámila to agentura Interfax. Šaman proslul v Rusku i za jeho hranicemi záměrem vyhnat z Kremlu ruského prezidenta Vladimira Putina a nastolit vládu lidu. Pochod za tímto cílem mu ale opakovaně přerušilo zadržení policií a následně i nucená hospitalizace na psychiatrii.
22. 7. 2020|

Na Sibiři zatkli šamana, který chtěl z Kremlu vyhnat Putina

Policisté na Sibiři zadrželi šamana Alexandra Gabyševa, který od jara pochodoval z Jakutska do Moskvy s cílem vyhnat z Kremlu ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom agentura Interfax.
19. 9. 2019|