TÉMA

Prostata

Rakovina prostaty je nebezpečná hlavně při pozdní diagnostice. Od ledna odstartuje screeningový program

Muži ve věku nad 50 let by neměli zapomínat na preventivní vyšetření prostaty. Zdravotníci na čtvrteční konferenci upozornili, že v Česku ročně umírá na rakovinu prostaty 1400 lidí, a to kvůli pozdní diagnostice nádoru. Když se na něj přijde včas, lze dobře léčit. Od příštího roku by měl s prevencí pomoci screeningový program rakoviny prostaty hrazený pojišťovnami.
23. 11. 2023|

Pacientů s rakovinou přibývá, lidé během covidu zanedbávali prevenci

Rakovinou onemocní během života každý třetí člověk – každý čtvrtý na ni zemře. Světový den boje proti této nemoci připadá na 4. února. Onkologických pacientů v posledních měsících přibývá. Je to důsledek toho, že během covidu lidé méně dbali na prevenci.
4. 2. 2023|

Vědci objevili bakterie spojené s rakovinou prostaty. Mohla by to být revoluce v léčbě, věří

Vědci objevili bakterie spojené s agresivní rakovinou prostaty. Přestože zatím nejsou schopní říct, jestli jsou bakterie příčinou vzniku této nemoci, věří, že už tento objev by mohl přinést potenciální revoluci v prevenci i léčbě tohoto smrtelného onemocnění.
21. 4. 2022|

Nech se vyšetřit, nabádá kampaň. Rakovinou prostaty či varlat každoročně onemocní tisíce mužů

Na nebezpečí rakoviny prostaty a varlat upozorňuje osvětová kampaň „Nech se vyšetřit!“, kterou organizuje nadační fond Muži proti rakovině a podporuje ji Česká televize. Onemocnění jsou zrádná tím, že příznaky se objevují až v jejich pozdějších fázích, proto je klíčová prevence a pravidelná vyšetření. V Česku jimi každoročně onemocní zhruba osm tisíc mužů.
22. 1. 2020|

Na prostatu horkou párou. V Brně zavádí unikátní léčbu

Lékaři z brněnské fakultní nemocnice v Bohunicích jako první v republice vyzkoušeli novou metodu léčby prostaty. Právě čeští urologové pomáhali metodu vyvíjet – pomocí horké páry léčí její nezhoubné zvětšení. Ošetřili tak zatím šest pacientů.
19. 12. 2019|

Léky na prostatu by mohly zpomalovat postup Parkinsonovy choroby, zjistili vědci

Přípravek, který se používá k léčbě zvětšené prostaty, by mohl být účinným pomocníkem také v boji s Parkinsonovou chorobou. Poukázala na to nová studie mezinárodního týmu vědců, kterou publikoval The Journal of Clinical Investigation. Autoři doufají, že jejich zjištění by v budoucnu mohlo změnit životy lidí s tímto neurodegenerativním onemocněním.
18. 9. 2019|