TÉMA

Předvolání

Putin zabil mého muže, protože ho nedokázal zlomit, prohlásila Julija Navalná

Julija Navalná, vdova po ruském opozičním politikovi Alexeji Navalném, obvinila z manželovy smrti ruského vůdce Vladimira Putina. Ve videovzkazu uvedla, že chce pokračovat v práci svého muže a bojovat za svobodné Rusko. Putin podle ní Navalného zabil, protože „ho nedokázal zlomit“, a přislíbila, že brzy společně s manželovými spolupracovníky promluví o konkrétní příčině, proč se ho šéf Kremlu rozhodl odstranit. Matce Navalného ruští představitelé údajně odepřeli přístup do márnice, kde je údajně uložené jeho tělo.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 23:20|

Čína si předvolala japonského diplomata. Reagovala na kritické prohlášení zemí G7

Čína si předvolala japonského velvyslance, aby vyjádřila protest kvůli „humbuku kolem otázek souvisejících s Čínou“ na víkendovém summitu skupiny zemí G7, uvedla v pondělí agentura Reuters. Skupina vyspělých ekonomik na summitu v japonské Hirošimě schválila k Číně kritické prohlášení, které se mimo jiné zaměřilo na stav lidských práv v této zemi nebo čínské ambice v Jihočínském moři.
22. 5. 2023|

Orbán pozval Putina do Budapešti na mírová jednání

Maďarský premiér Viktor Orbán ve středečním telefonickém rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem navrhl vyhlásit okamžité příměří na Ukrajině. Šéfa Kremlu také pozval na mírová jednání v Budapešti s ukrajinským a francouzským prezidentem Volodymyrem Zelenským a Emmanuelem Macronem a s německým kancléřem Olafem Scholzem. Putin zareagoval pozitivně, ale uvedl, že bude mít podmínky, řekl Orbán podle agentur na tiskové konferenci v Budapešti.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 21:17|

Při incidentu v Londýně byl zraněn běloruský diplomat, Minsk žádá vyšetření události

Bělorusko oznámilo, že při incidentu na jeho velvyslanectví v Londýně byl těžce zraněn jeden z jeho diplomatů. Podle vyjádření běloruského ministerstva zahraničí skupina několika lidí v neděli večer poškodila fasádu velvyslanectví a následně fyzicky napadla její pracovníky. V souvislosti s událostí si běloruská diplomacie předvolala britského velvyslance v Minsku. Požaduje vyšetření události.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 15:45|

Střelba na hranici, kde přibývá migrantů. Polsko si předvolalo běloruského diplomata

Polské ministerstvo zahraničí si předvolalo běloruského chargé d’affaires Alaksandra Časnouského, uvedla v pátek agentura PAP. Záležitost podle ní souvisí se situací na polsko-běloruských hranicích, kde neustává příliv migrantů z třetích zemí, pokoušejících se z Běloruska překročit hranice Evropské unie.
8. 10. 2021Aktualizováno8. 10. 2021, 19:23|