TÉMA

Golos

První den prezidentských „voleb“ v Rusku provázela řada protestních aktů

V Rusku v pátek začaly prezidentské volby, které mají dopředu jistého vítěze. Hlavou státu se má znovu stát Vladimir Putin, kandidovat popáté mu umožnila změna ústavy potvrzená referendem. K obhajobě úřadu ruskému prezidentovi hned první den hlasování na sociálních sítích ironicky poblahopřál třeba šéf Evropské rady Charles Michel. Během prvního dne třídenních voleb hlasovala třetina voličů, policie za útoky a výtržnosti ve volebních místnostech zadržela nejméně osm lidí.
15. 3. 2024|

V Rusku před blížícími se volbami zatkli představitele monitorovacího hnutí

Ruský soud nařídil zatčení jednoho z čelných představitelů hnutí Golos, které monitoruje průběh voleb v Rusku, Grigorije Melkonjance. Stalo se tak poté, co ve čtvrtek ruské bezpečnostní složky provedly u řady zástupců této skupiny domovní prohlídky. Při té příležitosti byl také zadržen Melkonjanc, který působí jako spolupředseda hnutí, informuje portál Meduza. V září čekají Rusko volby různé úrovně, v několika regionech se bude rozhodovat o gubernátorech a poslancích místních zákonodárných sborů. V Moskvě budou volit starostu.
18. 8. 2023|

Přes noc vyplněné lístky či štosy v urnách? Útoky ze zahraničí, odmítají ruské úřady podezření z podvodů

V Rusku v neděli skončily parlamentní volby, od kterých se po vyřazení prakticky všech oponentů Kremlu očekává vítězství vládnoucí strany Jednotné Rusko. Pozorovatelé z řad nevládních organizací hlásí množství nesrovnalostí, porušování pravidel a manipulace s hlasy, úřady ale tyto stížnosti vesměs odmítají či bagatelizují jako útoky ze zahraničí, které mají zpochybnit legitimitu hlasování.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 14:51|

V Rusku pokračují parlamentní volby, pozorovatelé hlásí tisíce případů porušení pravidel

Druhým dnem pokračují volby do Státní dumy, tedy dolní komory ruského parlamentu. V pátek, kdy třídenní hlasování začalo, dosáhla účast podle předběžných oficiálních údajů necelých sedmnácti procent. Nezávislí pozorovatelé zaznamenali jen za první den voleb na dva tisíce porušení volebních pravidel, státní zaměstnanci si podle BBC stěžují na nátlak ze strany nadřízených. Po firmách Google a Apple zablokovala i ruská společnost Telegram aplikaci „chytré hlasování“,  která má pomoci uspět kandidátům jiných uskupení, než je vládnoucí Jednotné Rusko.
18. 9. 2021Aktualizováno18. 9. 2021, 15:39|

Ruská policie provedla razie ve čtyřicítce měst v kancelářích Navalného fondu

Ruská policie ve čtvrtek podnikla razie v desítkách kanceláří Fondu boje s korupcí (FBK) opozičního předáka Alexeje Navalného. Oznámili to v Moskvě Navalného advokáti. Při domovních prohlídkách ve 43 městech policisté zabavovali dokumenty a techniku. Důvodem mimořádně rozsáhlé akce je podezření z praní špinavých peněz.
12. 9. 2019Aktualizováno12. 9. 2019, 20:00|