TÉMA

Národní odpor

Soud potvrdil podmínky v dlouholeté kauze propagace neonacismu

Odvolací senát středočeského krajského soudu potvrdil podmíněné tresty od devíti do osmnácti měsíců v kauze propagace neonacismu, která se u soudů projednává už dvanáct let. Sedm lidí uznal vinnými například z vylepování propagačních materiálů neonacistického Národního odporu (NO), organizování shromáždění či vedení webu Resistance Women Unity (RWU). Všichni vinu od počátku odmítali. Jeden z nich hned po skončení jednání avizoval, že bude podávat dovolání.
19. 9. 2022|

Stíhání členů Národního odporu opět pokračuje. Soud trvá déle než možný trest

Desetileté trestní stíhání osmi bývalých představitelů hnutí Národní odpor pokračuje. Soudy ho loni pravomocně zastavily kvůli nepřiměřené délce. Do případu nyní zasáhl Nejvyšší soud (NS), který vyhověl dovolání nejvyššího žalobce a přikázal, aby věc znovu projednal Obvodní soud pro Prahu 1 a rozhodl. Obžalovaným hrozí za propagaci nacismu až osm let vězení.
29. 6. 2020|

Velké zatýkání, deset let čekání a konec. Stíhání členů Národního odporu skončilo bezvýsledně

Odvolací soud potvrdil rozhodnutí o zastavení vleklého trestního stíhání osmi lidí, kteří bývali čelnými představiteli hnutí Národní odpor považovaného vnitrem za neonacistické. Vyplývá to z justiční databáze. Případ, který začal rozsáhlým zatýkáním, se vlekl deset let, policisté a žalobci hovořili o údajné propagaci nacismu. Podle soudů jednak nelze lidi spojené s Národním odporem pokládat bez výjimky za neonacisticky smýšlející, jednak byla délka stíhání nepřiměřeně dlouhá.
5. 9. 2019|