TÉMA

Moravské divadlo Olomouc

Drama Želary vypráví v Olomouci tancem, zahraniční tanečníci se učili moravský folklór

Moravské divadlo Olomouc se inspirovalo novelou Květy Legátové a filmem Ondřeje Trojana. Příběh Želary, odehrávající se v horské vsi za nacistické okupace, odvypráví jako taneční drama. Zásadní roli v premiérové inscenaci hraje hudba cimbalistky Zuzany Lapčíkové.
16. 2. 2024|

Olomoučtí radní podpořili sloučení divadla a filharmonie se zachováním obou orchestrů

Olomoučtí radní podpořili sloučení dvou významných kulturních institucí, Moravského divadla a Moravské filharmonie, a to při zachování dvou orchestrů. Rozhodli tak na základě varianty doporučené experty. Ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman k ní má ale výhrady. Znamenala by podle něj i propuštění pracovníků obou institucí. Navržený postup radní doporučí ke schválení zastupitelům 15. prosince.
22. 11. 2023|

Odsvěcený Červený kostel v centru Olomouce už není skladem knih, proměnil se v kulturní centrum

V Olomouci se poprvé v novodobé historii otevřel veřejnosti Červený kostel na třídě Svobody v centru města. Bývalý depozitář knih Vědecké knihovny v Olomouci (VKOL) se po dva a půl roku trvající rekonstrukci proměnil v moderní kulturní centrum se sálem pro dvě stě lidí. Bude hostit nejen výstavy, přednášky, ale i projekty Moravské filharmonie či místních divadel. Náklady na opravu byly 172 milionů korun, z dotací se Olomouckému kraji vrátilo 133 milionů korun, řekl hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN). Otevření kostela bude doprovázet pětidenní festival.
17. 5. 2023|

Příběh „lůzrů“ s estetikou 80. let. Moravské divadlo Olomouc jde Donaha!

Premiéru muzikálu Donaha! uvede na začátku září Moravské divadlo Olomouc. Příběh šestice nezaměstnaných ocelářů, kteří se rozhodnou vyřešit finanční krizi originálním způsobem, měli diváci původně spatřit již 20. března. Pandemie koronaviru však premiéru zhatila, herci se k ní mohli vrátit až po pěti měsících. Stane se tak zároveň první premiérou nadcházející sezony.
13. 8. 2020|

Oslavy svobodného města. V Olomouci začínají Dny evropského dědictví

V Olomouci v pondělí začínají Dny evropského dědictví, letos s podtitulem Svobodná Olomouc. Akce se až do neděle 8. září ponese v duchu listopadových událostí před třiceti lety. Město zpřístupní celkem 76 památkových objektů, do nichž se běžně veřejnost nedostane. Doprovodný program nabídne street art, koncerty, filmové projekce i divadelní představení.
2. 9. 2019|