TÉMA

University College

Doporučujeme

Podařilo se rozluštit první slovo ze starověkých svitků z Herculanea. Pomohla umělá inteligence

Na první pohled nevypadají svitky z Herculanea nijak pozoruhodně, připomínají kus uhlí. Přežily výbuch sopky Vesuv v roce 79, a kdyby se někdo pokusil dva tisíce let staré dokumenty znovu rozvinout, rozpadly by se. Odborníci se už dlouho pokoušejí je rozluštit, i když text je pro lidské oko prakticky nečitelný. Teď ale hlásí první úspěchy, k nimž jim pomohla umělá inteligence (AI).
23. 10. 2023Aktualizováno29. 10. 2023, 08:17|

Předkové lidí se naučili chodit v korunách stromů, nikoliv na zemi, říká nová teorie

Předkové dnešních lidí patrně začali chodit po dvou končetinách při hledání potravy v korunách stromů – nikoliv kvůli tomu, že se tak adaptovali na trávení více času na zemi. Tvrdí to nová studie britských antropologů.
20. 12. 2022|

Pády seniorů často končí smrtí. Dalo by se jim předcházet testy po čtyřicítce, navrhuje studie

Jednoduché testy kognitivních dovedností ve středním věku, tedy zhruba v rozmezí 45 až 65 let, by mohly předpovědět pravděpodobnost pádů ve stáří, které jsou jednou z nejčastějších příčin úrazů a úmrtí. Trénink zaměřený na posílení poznávacích funkcí by tato rizika mohl snížit. Vyplývá to z nového výzkumu vědců z londýnské University College (UCL).
12. 4. 2022|

Vědci našli způsob, jak z veřejně dostupných družicových dat získat důkazy o pohybu ruských vojsk

Pohyby ruských vojsk, zejména těžké raketové techniky, může sledovat každý. Prozrazují je totiž radarové odrazy na veřejně dostupných satelitních mapách.
23. 2. 2022|

Vrcholoví sportovci mají častěji zkažené zuby, i když si je lépe čistí. Mohou za to energetické nápoje

Olympionici a další profesionální sportovci mívají výrazně zkaženější zuby než běžná populace, ukázal britský výzkum. Příčinou jsou pravděpodobně energetické nápoje, tyčinky a gely plné cukru. Ani lepší péče nedokáže vyrovnat jejich negativní vliv.
28. 8. 2019|