TÉMA

Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů

Rektor Univerzity Palackého Miller rezignuje. Nesplnil slib týkající se ústavu CATRIN

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci (UP) Jaroslav Miller se rozhodl rezignovat na svou funkci. Složit ji hodlá v dubnu příštího roku, řekl ve čtvrtek na Akademickém senátu UP. Svůj krok vysvětlil tím, že chce dodržet své slovo spojené s funkčností nového ústavu CATRIN. Jeho vznik je předmětem sporů mezi vedením UP a Přírodovědeckou fakultou, ze které mají být pod CATRIN vyvedena vědecká centra. Miller je rektorem druhé funkční období, mělo mu skončit roku 2022.
17. 12. 2020|

Spory kvůli novému vědeckému ústavu v Olomouci pokračují, před rektorátem byla demonstrace

Spory mezi Univerzitou Palackého v Olomouci a její Přírodovědeckou fakultou kvůli vědeckému ústavu CATRIN pokračují. Ve středu měl akademický senát rozhodnout o novele řádu o nakládání s majetkem univerzity, nakonec byl ale tento bod z programu odebrán. Zástupci fakulty a studenti demonstrovali před rektorátem. Tvrdí, že sdílení majetku mezi fakultou a nově vzniklým centrem nebude fungovat.
9. 9. 2020|

Magnetické nanokuličky z Olomouce budou pomáhat při testování na koronavirus

Olomoučtí vědci vyvinuli miniaturní částice s magnetickým jádrem a tenkou křemennou slupkou na povrchu, které dokážou izolovat virové RNA. Staly se tak základem pro nové sady vyvinuté v tuzemsku, které pomáhají při testování na covid-19. Technologii se už podařilo otestovat v praxi, první várky testů už nakoupily komerční společnosti.
25. 5. 2020|

Rektor olomoucké univerzity Jaroslav Miller zatím nebude trvat na odvolání děkana přírodovědy

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller zatím nebude podnikat kroky k odvolání děkana Přírodovědecké fakulty Martina Kubaly. Ten minulý týden nevyslyšel jeho výzvu a nerezignoval. Informovala o tom mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Kubalu a ředitele vědeckého centra RCPTM Radka Zbořila rektor vyzval k rezignaci kvůli vyhrocené situaci mezi oběma stranami, které přerostly ve vyhlášení stávkové pohotovosti vědců.
10. 9. 2019|

Rektor olomoucké univerzity požaduje rezignaci děkana přírodovědy. Skončit by měl i ředitel vědeckého centra

Rektor olomoucké Univerzity Palackého (UP) Jaroslav Miller vyzval děkana Přírodovědecké fakulty Martina Kubalu a ředitele Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) k rezignaci. Reagoval tak na vyhrocenou situaci mezi oběma stranami, které přerostly ve vyhlášení stávkové pohotovosti v centru. RCPTM patří pod Přírodovědeckou fakultu, ale chce přejít pod plánovaný vysokoškolský ústav, fakulta je proti.
4. 9. 2019Aktualizováno4. 9. 2019, 18:08|

Olomoučtí experti z vědeckého centra se postavili Přírodovědecké fakultě. Vyhlásili stávkovou pohotovost

Vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) v Olomouci vyhlásili stávkovou pohotovost. Vygradovaly tak spory mezi tímto pracovištěm a mateřskou Přírodovědeckou fakultou Univerzity Palackého. Problémy se týkají vzniku nového vysokoškolského ústavu, jehož součástí má být – a chce být – právě RCPTM. Fakulta však vznik ústavu od začátku kritizuje.
26. 8. 2019Aktualizováno27. 8. 2019, 08:42|